Světová premiéra v Podlažicích

Kultura - 26. 05. 2023
Světová premiéra v Podlažicích

PODLAŽICE - Dvořákův festival pokračuje již 67. ročníkem a na Chrudimsku přináší další magický koncert pro posluchače krásné hudby. „Letos jsme si pro vás připravili opravdu ojedinělý zážitek - světovou premiéru skladby CODEX GIGAS a dalších hudebních klenotů v podání předních českých interpretů,“ říká ředitel festivalu Jakub Hrubý. Koncert se uskuteční v kostele sv. Markéty v Podlažicích v sobotu 27. května v 18 hodin.

 

CODEX GIGAS, bible napsána v latinském jazyce pochází z 13. století. Tato kniha, známá jako Ďáblova bible, váží 75 kg a měří na výšku téměř jeden metr. Podle legendy ji sepsal hříšný mnich za jedinou noc s pomocí ďábla. Knihu vytvořil pravděpodobně klášter Podlažice u Chrudimi, ale později ji v roce 1420 ukryl břevnovský klášterní opat Mikuláš II. v Broumovském klášteře. „Zde jsme našli pojítko mezi Podlažicemi a Broumovem,“ vysvětluje Jakub Hrubý.

 

V průběhu večera se návštěvníci také mohou těšit na další vzácná hudební díla, která zazní v novodobých premiérách. Ty pocházejí z archivu Broumovského kláštera a budou přednesena v podání MUSICA BRAUNENSIS pod vedením Zdeňka Klaudy, dirigenta Národního divadla v Praze. Nechybí ani Ave Maria od Antonína Dvořáka a připomenutí 95. narozenin legendárního skladatele Luboše Sluky, jehož hudbu znáte např. z filmové trilogie Pod Jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem.

 

„Cílem podlažického koncertu je rovněž prezentovat kulturní dědictví broumovského regionu, což je také jedním z klíčových témat kandidatury města Broumova na Evropské hlavní město kultury v roce 2028,“ uzavírá Jakub Hrubý, jenž je broumovským rodákem. (zr) Foto: DF

Mohlo by vás zajímat:

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková

V úterý zazní Stabat Mater

V úterý zazní Stabat Mater

K nastudování duchovního díla spojily síly Komorní filharmonie a Konzervatoř Pardubice