Děs dýchl do tváře

Region - 18. 06. 2023
Děs dýchl do tváře

PARDUBICE - Památník Zámeček zve na odbornou přednášku Vojtěcha Kyncla a Moniky Němcové, kteří přiblíží průběh heydrichiády ve východních Čechách a její poválečné následky. Zároveň představí novou publikaci Děs dýchl do tváře, která se věnuje obětem popraveným na Zámečku.

 

Jak uvádí autor knihy Vojtěch Kyncl: „Nové poznatky a souvislosti ukazují dobu heydrichiády jinak, než jak jsme ji znali z pietních slavností a proslovů posledních téměř osmi desítek let.“ Přednáška se koná ve středu 21.6. od 18 hodin v kinosále Památníku Zámeček, vstupné je 50 Kč.

 

Ve čtvrtek 22.6. začne od 21 hodin projekce filmu Kód enigmy o prolomení šifrovacího stroje Enigma, který používalo Německo za 2. světové války. „Snímek je zároveň příběhem matematika a informatika Alana Turinga, jenž v roce 1952 čelil soudnímu procesu kvůli své homosexualitě. Snímek byl vybrán i k příležitosti Měsíce hrdosti (Pride Month), kterým je právě červen,“ uvedla Kateřina Hloušková z Památníku Zámeček.

 

Filmový Festival Zámeček zakončí ve čtvrtek 29. června opět od 21 hodin dokument Good Old Czechs. Promítá se na louce před památníkem, v případě velmi nepříznivého počasí v kinosále, vstupné je dobrovolné. (zr) Foto: ONDŘEJ BOUŠKA

 

Mohlo by vás zajímat:

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování