Svítkov Stars mistrem ČR

hokejbal - 20. 06. 2023
Svítkov Stars mistrem ČR

ČÁSLAV - Druhým rokem po sobě si čáslavský zimní stadion zažil zlaté svítkovské oslavy. Na loňský triumf našich starších žáků na stejném místě navázali mladší žáci, kteří o víkendu 17. a 18. června vyhráli mistrovství České republiky své kategorie.

 

„Mám z toho úplně husí kůži. Kluci byli skvělí. Jsem jim strašně vděčný,“ pronesl trenér Leoš Vlašič, který společně s kolegou Bronislavem Solařem dovedl naše mladší žáky ke zlatým medailím. 

 

Svítkovský tým prošel finálovým turnajem mistrovství České republiky bez zaváhání. Vyhrál oba zápasy v základní skupině, třetí vítězství přidal v semifinále a bránu k vysněnému titulu šampionů si otevřel finálovým triumfem nad berounskými Kelty. „Kluci odehráli fantastický turnaj,“ ocenil trenér Leoš Vlašič výkony svítkovských nadějí. Poslední krok k mistrovskému poháru však nebyl vůbec snadný. Duel s Kelty byl obrovskou bitvou o každý centimetr hřiště a parádním zápasem dvou nejlepších týmů turnaje. Zpočátku se po zlatých medailí natahovali spíše berounští hokejbalisté, kteří obhajovali loňský titul, ovšem závěr patřil Svítkovu. „Zvítězila svítkovská vůle. Klukům jsem pořád věřil a oni mi to vrátili na hřišti,“ pronesl Leoš Vlašič.

 

Kelti byli v úvodu aktivnější. V první třetině měli i 43 vteřin dlouhou dvojnásobnou přesilovku, ale Svítkov odolal bez úhony. Až ve druhé části vytěžil berounský tým ze své střelecké převahy vytěžil úvodní gól. Našemu týmu však jako by vlil novou energii do těla. Přidal na aktivitě, zlepšil kombinace, každý na hřišti dřel do úmoru a zaslouženou odměnou bylo vyrovnání Jonáše Jánského. Úžasný obrat dokonali svítkovští bojovníci v závěrečné třetině. Osud finále vzali do svých rukou Martin Topič s Jáchymem Jánským. Dvěma góly v rozmezí necelé minuty přiblížili zlato. Ve 34. minutě ho kapitán Jáchym Jánský ještě jednou přesnou trefou pojistil, Kelty definitivně poslal do kolen a odšpuntoval mistrovské oslavy v hledišti i na hřišti. „Zápasy s Kelty jsou vždycky strašně těžké. Ale je to férově hrající soupeř. Bylo to nádherné vyvrcholení turnaje,“ pronesl trenér Leoš Vlašič a dodal: „Ze začátku jsme byli zakřiknutí. Kelti byli robustnější a trošku rychlejší. Kluci však makali. Pořád jsem věřil, že to dokážeme. Topi s Jášou nám to pak vystříleli, ale obrovskou pochvalu si zaslouží všichni do jednoho.“

 

Dříve, než svítkovští mladší žáci mohli polaskat mistrovskou trofej, museli kromě Keltů zdolat tři překážky. V sobotní základní skupině se nejprve střetli s Kladnem, které v průběhu sezony dokázali dvakrát porazit. Povedlo se jim to i tentokrát. Na hřišti dominovali, ale v zakončení jim často scházela větší přesnost. V poslední třetině však dvěma góly zlomili houževnatého soupeře a vyhráli 4:1. Po krátkém odpočinku nastoupili proti pražským Rebelům, s nimiž se naopak dosud nepotkali. Svítkov předvedl, že má sil dostatek. Zodpovědně bránil, dobře kombinoval, byl důrazný před brankou a svou převahu zúročil ve vedení 4:1 po první třetině. V pohodě pak už utkání kontroloval a dovedl ho ke konečnému vítězství 5:2, čímž si zajistil první příčku ve skupině a jistotu semifinále.

 

V boji o postup do finále čekal Svítkovské velký rival z Hradce Králové, s nímž v průběhu jara svedl několik emočně vypjatých soubojů. Tentokrát však Stars nepřipustili žádné drama a od první vteřiny uchopili zápas pevně do svých rukou. Svítkov byl jednoznačně aktivnější a zodpovědnou hrou nepovolil soupeři ani jednu střelu na branku během první třetiny. Svou střeleckou převahu však zúročil až ve druhé části, kdy odskočil do vedení 3:0. Soupeři sice snížil, ovšem ve 26. minutě do té doby výtečně chytající hradecký gólman propustil za svá záda nahození Jáchyma Jánského z vlastního obranného pásma. Zbytek zápasu už Svítkov s přehledem kontroloval a slavil postupovou výhru 5:2. A pak přišla zlatá tečka v podobě vítězství nad Kelty...

Skupina B: HBC Svítkov Stars – HBC Kladno 4:1 (1:0, 1:1, 2:0). Branky a nahrávky Svítkova: 8. Malý (Jách. Jánský), 21. Jách. Jánský (Koudela), 29. Jách. Jánský (Jon. Jánský, Topič), 30. M. Hospr (Koudela).

 

SK Rebel Praha – HBC Svítkov Stars 2:5 (1:4, 0:1, 1:0). Branky a nahrávky Svítkova: 2. Kerner (Jon. Jánský), 4. Jách. Jánský (Topič), 8. Jách. Jánský (Kerner), 9. Jon. Jánský (Jách. Jánský), 18. Korel (Koudela).

 

Pořadí ve skupině B: 1. HBC SvítkovStars 6 bodů, 2. SK Rebel Praha 3, 3. HBC Kladno 0.

 

Semifinále: HBC Svítkov Stars – HBC Hradec Králové 1988 5:2 (0:0, 3:1, 2:1). Branky a nahrávky Svítkova: 17. Topič (Kerner, Jách. Jánský), 19. Koudela (Jon. Jánský), 20. Jách. Jánský (Koudela), 26. Jách. Jánský, 35. Jon. Jánský.

 

Finále: SK Kelti 2008 – HBC Svítkov Stars 1:4 (0:0, 1:1, 0:3). Branky a nahrávky Svítkova: 23. Jon. Jánský (Svoboda), 29. Jách. Jánský (Topič), 30. Topič (Jách. Jánský), 34. Jách. Jánský (Topič).

 

Sestava Svítkova: Michal Nadrchal, Matěj Voženílek – Jáchym Jánský, Jonáš Jánský, Vojtěch Koudela, Martin Topič, Tomáš Kerner, Sebastián Svoboda, Matyáš Hospr, Tadeáš Hospr, Jakub Malý, Maxmilian Korel, Adam Hoza, Erik Novák, Matouš Gusty, Adam Krebs, Jakub Ločárek, Josef Milichovský, Vítězslav Neliba, Tomáš Pospíšil. Trenéři Leoš Vlašič, Bronislav Solař. Vedoucí týmu Michaela Jánská.

 

Konečné pořadí mistrovství ČR mladších žáků: 1. HBC SvítkovStars, 2. SK Kelti 2008, 3. HBC Hradec Králové 1988, 4. SK Rebel Praha, 5. HBC Pardubice, 6. HBC Kladno. (DK) Foto: SVITKOVSTARS.CZ

Mohlo by vás zajímat:

Dynamo to nezvládlo…

Dynamo to nezvládlo…

Pardubičtí hokejisté poslední zápas prohráli…

Prohra v Ďolíčku, Sychrův gól nestačil

Prohra v Ďolíčku, Sychrův gól nestačil

Fotbalisté Pardubic končí základní část Fortuna:Ligy na 13. místě

Rozhodne se v neděli

Rozhodne se v neděli

Dynamo nevyužilo mečbol

Beksa končí…

Beksa končí…

Pardubičtí basketbalisté vypadli ve čtvrtfinále

Dynamo jde do vedení

Dynamo jde do vedení

Hokejisté Pardubic vedou ve finálové sérii 3:2

Dynamo srovnalo sérii

Dynamo srovnalo sérii

Pardubice zvítězily v Třinci a srovnaly finálovou sérii