Film přímo u pana Kopfrkingla

Město Pardubice - 11. 07. 2023
Film přímo u pana Kopfrkingla

PARDUBICE - Krematorium v krajském městě slaví významné jubileum - 100 let od svého založení. Tato historická událost si zaslouží řádné připomenutí, a proto nás těší, že můžeme představit program akcí, který přinese nezapomenutelný zážitek a odhalí bohatou historii a kulturní dědictví tohoto místa.

 

Oslavy byly zahájeny již na začátku tohoto roku vernisáží venkovní výstavy „Chrám ohně – 100 let pardubického krematoria“, která je volně přístupná a zájemci si ji v areálu pardubického Centrálního hřbitova mohou prohlédnout během otevírací doby centrálního hřbitova do 20. listopadu 2023.

 

Otevírací doba centrálního hřbitova v Pardubicích

duben – říjen 7:00 - 20:00 hod.

listopad – březen 7:00 - 18:00 hod.

 

Jedním z vrcholů oslav, které Služby města Pardubic a.s. připravily, bude promítání kultovního českého filmu Spalovač mrtvol přímo ve velké obřadní síni krematoria. Tento film, který je úzce spjat s tématem krematoria, bude uveden 27. září a 4. října. Vstupenky na tuto jedinečnou projekci jsou k dispozici v předprodeji Východočeského divadla Pardubice. Tímto se diváci dostanou na místo, které má s touto hororovou černou komedií neodmyslitelnou spojitost, protože podstatná část filmu byla natáčena přímo v  krematoriu v Pardubicích.

 

Věříme, že možnost sledovat příběh zaměstnance krematoria Karla Kopfrkingla přímo v prostředí, kde byl natočen, bude pro mnohé zájemce velmi lákavá,“ uvedl Aleš Kopecký, místopředseda představenstva pověřený řízením společnosti Služby města Pardubic a.s., která krematorium vlastní a provozuje.

 

Další nezbytnou součástí oslav bude den otevřených dveří v krematoriu, který se uskuteční na státní svátek 28. 10.. Během tohoto dne budou návštěvníci mít možnost hlouběji nahlédnout do historie a současnosti krematoria. „Vzhledem k dlouhodobému velkému zájmu o dny otevřených dveří v krematoriu připravujeme u příležitosti 100. narozenin této národní kulturní památky pro zájemce komentované prohlídky, během kterých kolegové přiblíží význam a funkce tohoto místa,“ uvedla Klára Sýkorová, tisková mluvčí Služeb města Pardubic a.s. Zájemci tak mohou vidět nejen celou historickou budovu včetně jejího zázemí, ale i moderní část s aktuálně používanými kremačními pecemi. Vstupenky na tento den jsou k dispozici v předprodeji Východočeského divadla Pardubice.

 

Součástí oslav bude také vydání speciální edice známek připomínajících 100 let krematoria v Pardubicích. Tyto sběratelské známky budou k dostání od 1. září 2023 a představují jedinečnou příležitost vlastnit kousek historie tohoto místa. Prodej známek bude probíhat na provozovně pohřební služby na Dubině (J. Zajíce 875, Pardubice, tel.: 733 780 733). S ohledem na veliký zájem nepřijímají Služby města Pardubic a.s. před 1. zářím žádné objednávky ani rezervace na tyto unikátní známky. (zr – TZ) Foto: SMP

Mohlo by vás zajímat:

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Manévr v jednosměrce opilci za volantem nevyšel. Naboural do zaparkovaného auta

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Město podpořilo investici do ambulance paliativní medicíny v Dražkovicích

Flotila se rozrůstá

Flotila se rozrůstá

Pardubický dopravní podnik nakoupil další parciální trolejbusy

Výměna po čtvrtstoletí

Výměna po čtvrtstoletí

Město investovalo do modernizace chladícího systému v pardubické aréně

Nadané a zvídavé mládí

Nadané a zvídavé mládí

Dětský a Studentský parlament za sebou mají další nabitý ročník

Cestující pod dohledem

Cestující pod dohledem

Pardubický dopravní podnik vybavil kamerami všechna svá vozidla