Pravá filmařina

Kultura - 02. 08. 2023
Pravá filmařina

PARDUBICE – Letní kino Rebel u mostu Pavla Wonky vstupuje do druhé poloviny letošní série projekcí. V srpnu bude hrát denně od 21 hodin. Dnes, ve středu 2. srpna, je na programu rodinný snímek Kuky se vrací renomovaného režiséra Jana Svěráka.

 

Je to nádherný paradox. Film Kuky se vrací není bez chyb. Asi jich má více než autorsky i herecky vybroušené kousky od Kolji po Vratné lahve, na nichž Jan Svěrák pracoval s otcem. Ale vůbec to nevadí. Kukyho půvab tkví v nepojmenovatelném gejzíru podmaněné představivosti, jíž se říká filmařina.

 

Kuky není televize. Není to animace. Není to nic podobného čemukoli. Je to velká hravá jízda, která i z nádechu dětinskosti utká ctnost, a dokonce riskuje rozpaky nejhýčkanější, neboť nejpočetnější divácké skupiny – teenagerů. Protože Kukymu porozumí hlavně ti, kdo si ještě hrají, nebo ti, kteří si hráli znovu s vlastními potomky. Vše se tu důsledně podřizuje dětskému vnímání, dětské logice, dětské fantazii, milé dětské neumělosti.

 

Zápletka je jednoduchá: chlapci trpícímu astmatem vyhodí maminka milovanou hračku, medvídka Kukyho, neboť se v něm drží prach. A chlapec si vymýšlí, jak se růžový plyšák probíjí ze skládky přes tajemný les zpátky domů, přičemž nemoc jeho představy vždy ještě zjitřuje a dobrodružství vyostřuje – podobně jako horečnaté sny zavedly hrdinu knížky Bylo nás pět až do indické džungle.

 

Ani vypravěčský postup nezdržuje složitými odbočkami. Po krátké strašidelné hře s noční perspektivou domu se děj rychle přenese do bizarní krajiny smetiště, v níž Kuky provázený na dálku jen chlapcovou svéráznou modlitbičkou prvně bojuje o život: s bagry, ptáky, s náletem potrhaných igelitů i ostnatým drátem jako při útěku z lágru. Což je podívaná dravě akční, napínavá a nápaditá, až se tají dech. Kam se na ni hrabou umělá dráždidla 3D!

Dobrodružství v jehličí má nádech sci-fi z jiné planety, jejíž motivy se roztomile propojují s důvěrně známou realitou, třeba v hříčce s mobilem v pařezu či při skvěle nasvíceném nočním útoku vetřelců. Jistá míra naivismu včetně upovídanosti vychází z duše dětí tak věrně, že neruší a vesměs ani nenudí, zvlášť když si půjčuje roztomile zkomolená úsloví typu „divný do oka“.

S nadsázkou se dá Kuky označit za akční variantu Kolji, neboť očím servíruje nekonečnou honičku a na city útočí vztahem malého růžového cizince a jeho letitého ochránce, jenž ho zprvu nevrle odhání. Jejich pouto se vyvíjí: nejdříve „starej a jeho mazel“ čelí posměchu, pak správce lesa musí uznat, že potřebuje mladého pomocníka, a ten předvádí nenápadnou lekci úcty ke stáří.

 

Jejich debaty pobaví i dospělé: o bohu, sexu či kouření a smrti. Ale hlavní slovo má podívaná: ostružiní na způsob pout, italsky pokřikující houbičky, krutý šnek, milování vážek a zejména věčné štvanice.

 

To „něco“ značí zběsilé stíhání kolo na kolo s kaskadérskými kousky ve stylu Spielbergova Duelu, jehož závratné tempo ještě zvyšují vločky fantazie: rychlá jízda přivolá sněžení. Nesmysl? Ale krásný i v dospělém světě; v dětském se mu nikdo nediví. Přitom zbude čas i na čistá zjevení krásy bílých závějí či zlatého obilí. Dohromady je to pocta poctivé rukodělné filmařině, jež ještě umí uchvátit. Pozná se tak, že se nedá vystihnout slovy.

 

Musí se vidět – třeba lynč a mučení v plastové lahvi, černý humor, když se vykuchaný méďa plazí jako Meresjev, a vzápětí poetická spása ptačích per.

Ano, honičky se točí stále v kruhu, děj má zkratkovité švy a motiv bezdomovce příliš doslovnou mravoličnou funkci i naučně výchovnou pointu. Ale s návratem do lesní pohádky se Kuky znovu nadechne; byť nad obsahem někdo ohrne nos, natočený je unikátně a kouzelnicky.

 

Dnes večer od 21:00 hodin v Pardubickém letním kině Rebel. (zr) Foto: PLK

Mohlo by vás zajímat:

Jarní koncert JK Bandu je zde

Jarní koncert JK Bandu je zde

V závěru zazní velká orchestrální směs nejkrásnějších skladeb Glenna Millera

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality