Česká soda slaví 30 let

Kultura - 18. 08. 2023
Česká soda slaví 30 let

PARDUBICE - Je tomu přesně 30 let, co se z televizních obrazovek poprvé ozvaly mohutné tóny z úvodu symfonické básně Richarda Strausse a uváděly nový satirický pořad Česká soda. Film, jenž je výběrem toho nejlepšího z nesmrtelného parodického televizního seriálu z let 1993–1997, v pátek večer osobně uvede v Pardubickém letním kině Rebel duchovní otec celého projektu, režisér a producent Fero Fenič.

 

Česká soda odstartovala kariéru do té doby neznámého Petra Čtvrtníčka a divadlo Sklep mohlo zasáhnout i nejširší televizní publikum. Na filmu se podílel vedle Feniče také nejslavnější český režisér posledních let Jan Hřebejk, své první práce zde natočili i Igor Chaun nebo Tereza Kopáčová. Filmová verze pořadu měla premiéru na konci ledna 1998 v přeplněném sále Kongresového centra v Praze a stala se jedním ze dvou nejnavštěvovanějších českých snímků uvedeného roku. Zároveň byla i velkým technickým experimentem: prvním českým filmem, který vznikl překopírováním videozáznamů na filmový materiál. Její další uvádění však vždy provázela složitá jednání a řešení autorských práv. Po mnoha letech tak budou v pátek večer diváci Pardubického letního kina Rebel svědky jediné veřejné projekce tohoto populárního satirického pořadu, nejen na republikové, ale celosvětové úrovni.  „V současné době totiž existuje jen jediná kopie filmu. Navíc práva z poloviny vlastní společnost Febio a z té druhé Česká televize," vysvětluje Fero Fenič, proč je promítání České sody tak výjimečné.

 

Ve čtenářské anketě deníku MF DNES se v listopadu 2014 stala Česká soda suverénním vítězem kategorie „nejlepší audiovizuální čin posledních 25 let“.

 

„Od doby ukončení výroby televizního fenoménu, který vznikl z mého podnětu a byl vybudován a vytvářen v mém studiu Febio, chybí v ČR platforma pro aktuální politickou satiru, břitkou reflexi společnosti a svobodomyslnou recesi bez předsudků,“ říká Fero Fenič.  V tomto žánru dosud neuspěly jiné pokusy, úspěch České sody nebyl překonán. Přitom rozmach internetu nabízí možnosti, jaké Česká soda v době své existence neměla. „Česká politická scéna, společenská atmosféra i neutichající český smysl pro humor dnes přináší ještě bohatší inspiraci, než v době samotného vzniku v roce 1993,“ konstatuje filmař, bez kterého by nikdy nevznikly stovky pořadů, Filmový festival Febiofest, ale také samotné Pardubické letní kino Rebel.

 

Víceméně náhodné setkání Fera Feniče, zakladatele FEBIOFESTU, s několika mladými pardubickými promotéry, kteří absenci zkušeností kompenzovali obrovským nadšením, se ukázalo být spojením dávajícím již od počátku tušit, že putovní filmový festival FEBIOFEST, náhodou zbloudivší na východ Čech, tu chvilku pobude. Tehdy ještě nebylo v našem městě moderní multikino, o dnešních multiplexech se mohlo filmovým nadšencům pouze zdát. Dočasným domovem filmového festivalu se proto v letech 1999–2002 stal Dům hudby. Přestože samotná instalace projekční techniky do prostor původně sloužících zcela jinému účelu, nutno říci také méně povznášejícímu, než je hudba, byla značně komplikovaná, festival si poměrně brzy našel své diváky a během několika prvních ročníků i pevné místo na pardubické kulturní scéně. Ona chvilka již trvá téměř 24 let, během níž díky Febiofestu tito mladí promotéři objevili filmový svět a festival zase objevila široká pardubická veřejnost. Spojení, jakkoliv náhodné, se ukázalo jako přešťastné, neb kromě jiného, dalo základ myšlence Pardubického letního kina Rebel.

 

Dnes je Pardubické letní kino Rebel největším letním kinem v České republice a svým rozsahem, počtem projekcí a délkou trvání nejen tuzemským, ale i středoevropským unikátem. Milovníci filmu i filmaři samotní si ho za 17 let jeho existence velmi oblíbili, což může potvrdit milion spokojených diváků a také řada filmových osobností, které do letního kina pravidelně jezdí představit své filmy. „Leč nejsou filmaři jako filmaři.  Fero Fenič je opravdu osobností zcela mimořádnou a nám je velkou ctí oslavit společně s ním 30. narozeniny,“  doplňuje zakladatel Pardubického letního kina Jan Motyčka.

 

Projekce v Pardubickém letním kině Rebel začíná v pátek 18. srpna ve 21 hodin. Vstupné se jako obvykle neplatí. (zr) Foto: PLK (Na snímku Fero Fenič)

Mohlo by vás zajímat:

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné