V Chrudimi je festival doma

Kultura - 24. 08. 2023
V Chrudimi je festival doma

CHRUDIM - Ještě přesně nevíte, jaký program zvolit na závěr školních prázdnin a možná i letošního léta? Milujete operní zpěv, jste příznivci vážné hudby, anebo chcete jen zažít něco jiného než komerční představení toho, co na vás útočí ze všech stran? Pak je tu Hudební festival Zlatá Pecka, jehož termíny se rychle blíží a pro zájemce o chrudimská vystoupení jsou připraveny následující akce.

 

V neděli 27. srpna je od 11.00 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie připravena Slavnostní mše a zahájení festivalu, během které zazní působivá Schubertova díla Mše As Dur č. 5, Salve Regina pro sólo soprán a Ave Maria v úpravě pro tenor a capella. Vstupné na tuto akci se nevybírá ale účastníci budou mít možnost přispět na činnost Oblastní charity Chrudim.

V ten samý den večer čeká v komfortním prostředí Městského kina od 19.00 hodin na zájemce projekce filmu JÁRA CIMRMAN LEŽÍCÍ SPÍCÍ. Není sice mnoho z vás, kteří by tento film neznali, ale filmové projekci bude předcházet beseda s Petrem Bruknerem, členem divadla Járy Cimrmana. Bude ji zasvěceně uvádět Petr Voldán. Na toto představení je možné zakoupit vstupenky také prostřednictvím Besedy Chrudim.

 

Vídeňská krev, aneb zrození českého génia“. Takové je motto zahajovacího koncertu festivalu. Ten se uskuteční v pondělí 28. srpna od 19.00 hodin v chrudimském Fibichově sále. Koncertní provedení operety Johana Strausse mladšího NETOPÝR nabídne návštěvníkům výběr nejkrásnějších hudebních scén ze světoznámé operety s doprovodem Komorní filharmonie Pardubice pod taktovkou Jana Kučery. Překvapením večera bude vtipně edukativní metodou objasněný skutečný tvůrce a inspirátor stříbrného věku vídeňské operety. Speciální host večera - Petr Brukner, člen divadla, které nese jméno Járy Cimrmana, nejslavnějšího Čecha všech dob, vnese konečně jasno k otázce, kdo má největší zásluhy na rozkvětu zlaté éry vídeňské operety. Během koncertu se představí pěvci Kristýna Fílová, Lucie Hájková, Veronika Bajerová, Dagmar Pecková, Josef Moravec, Marek Žihlava a David Nykl. Večerem budou provázet Dagmar Pecková a Petr Mikeska. Ke včerejšku zbývalo posledních 19 vstupenek.

 

V úterý 29. srpna od 18.00 hodin v Muzeu barokních soch se pro změnu představí klarinetista Orchestru Národního divadla Jiří Kotal v koncertu „Mistrovský klarinet“ v mnoha polohách

od počátků klarinetu až k moderním skladbám. 

 

Ve čtvrtek 31. srpna od 19 hodin bude ve Fibichově sále koncert „PĚVISSIMO!“,tentokrát ve znamení čtyřech barytonů. V zajímavém a posluchačsky atraktivním programu se na pódiu setkají čtyři profesionální operní zpěváci hlubokého hlasového oboru, účastníci interpretačních kurzů Hudebního festivalu Zlatá Pecka, které letos povede fenomenální pěvec s mezinárodním renomé. Nebude jím nikdo jiný, než basbarytonista René Pape, který je na tento koncert připravil a bude osobně přítomen!

 

Vstupenky si zájemci mohou koupit přímo v CK Štěpánka v Břetislavově ulici, případně si je objednat v elektronické podobě na www.zpfestival.cz. Na všechna chrudimská představení platí sleva na vstupné pro studující a zájemce narozené v roce 1958 a dříve. (zr) Foto: ZP (Na snímku z loňského zahájení chrudimský dirigent Tomáš Židek se svými svěřenci)

Mohlo by vás zajímat:

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné