Filharmonie vstupuje do 55. sezony

Kultura - 16. 09. 2023
Filharmonie vstupuje do 55. sezony

PARDUBICE - Již v pondělí 18. září zahájí Komorní filharmonie novou sezonu. K této výjimečné příležitosti si pardubický orchestr přizval jednoho z nejtalentovanějších houslistů své generace Jana Mráčka a společně, pod taktovkou šéfdirigenta Stanislava Vavřínka, uvedou trojici koncertů s čistě mozartovským programem VIVAT AMADEUS!. Tento koncertní program naši filharmonici zopakují ještě v úterý 19. září a také ve středu 20. září. Koncerty se konají od 19 hodin v Sukově síni Domu hudby.

 

Klasikové, z nich pak především Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), se pro orchestr stali nepsanou stálou inspirací. Mozartovský katalog skladeb je rozsáhlý, a ač existuje ještě velký počet doposud neprovedených děl, můžeme hovořit, že Mozart zůstává nadále pardubickému orchestru trvale nejbližším a nejmilovanějším autorem. Nejednou jsme naší koncertní sezónu zahajovali celovečerním koncertem s výhradně mozartovským programem. Činíme tak i letos,“ prozradil dramaturg Bohuslav Vítek.

 

Na úvod večera zazní předehra z Mozartovy opery Don Giovanni. Tuto předehru k „opeře oper“ jsme v Sukově síni Domu hudby uvedli již mnohokrát. Její vážný úvod (motiv komturovy pomsty ze závěru opery) dodává této partituře dojem závažnosti a úzkosti, byť vzápětí nastoupí skladatelovo typické allegro. Následovat bude Koncert pro housle a orchestr č. 5 A dur K 219. Koncert A dur, K 219 a program koncertu uzavře Mozartova symfonie – č. 41 C dur, zvaná Jupiter. Tato symfonie završí celý večer nejen nádhernou hudbou, ale i skvělou atmosférou“ uvedla tisková mluvčí Štěpánka Budinská.



S tímto koncertním programem zamíří Komorní filharmonie ještě také do Dvora Králové, kde vystoupí ve čtvrtek 21. září od 19 hodin v Hankově domě zahajovacím koncertem v rámci sezony Kruhu přátel hudby. Kdo by tedy nestihl jeden ze tří zahajovacích koncertů v Pardubicích, má ještě tuto jednu příležitost.



Prodej předplatného byl již ukončen. Nyní je již možné zakoupit pouze jednotlivé vstupenky, a to jak na zahajovací koncerty, tak na kterýkoliv z dalších klasických koncertů sezony. V prodeji je tak už kompletní sezona, včetně mimořádných koncertů. Ačkoliv je teprve září, zaznamenali jsme velký zájem o prosincové koncerty, silvestrovský program s Felixem Slováčkem Jr. a také již o tradiční promítání grotesky s filharmonií,“ informuje Štěpánka Budinská. (zr) Foto: magazin.ceskafilharmonie.cz (Na snímku houslista Jan Mráček)

Mohlo by vás zajímat:

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné