Zrada obrazů

Kultura - 19. 09. 2023
Zrada obrazů

PARDUBICE - Zrada obrazů, to je název nejnovější výstavy, se kterou Univerzita Pardubice tento týden otevírá svoji galerii. V novém akademickém roce program galerie GU: odstartuje fotograf Michal Borek. Autor, který žije trvale v USA, bude komentovat svá díla na vernisáži ve středu 20. září v 17.30 hodin. Fotografie si zájemci budou mít šanci prohlédnout až do 13. listopadu.

 

Výstava je inspirovaná jedním z děl surrealistického malíře Reného Magritta. Širokou škálu povědomých a notoricky známých či slavných motivů na fotografiích narušují drobnosti, jako jsou kapky vody, linie dveří či oken. Představivost diváka je podněcována k tvorbě nových souvislostí, významů a obsahů. Vidím, že to, co vidím není to, co si myslím že vidím. Jsme zprvu zrazeni, abychom si uvědomili zradou napáchané možnosti nového čtení, nečekaných konotací a posunu vnímání toho, co vidíme. O tom je fotografická série Zrada obrazů Michaela Borka,“ říká Tomáš Lahoda, kurátor galerie a pedagog Fakulty restaurování Univerzity Pardubice.

 

Michael Borek (65) absolvoval Vysokou školu ekonomickou a poté nastoupil do podniku zahraničního obchodu Music Export. Když byl tlačen do funkcionářství v SSM, dal výpověď a začal pracovat jako noční vrátný a domovník. Pod vlivem vysílání BBC se začal učit anglicky. V roce 1987 složil státní tlumočnické zkoušky a nastoupil k Pražské informační službě jako průvodce a tlumočník. V listopadu 1989 překládal redaktorům časopisu Time a o tři roky později se jako překladatel jedné z bank dostal služebně do USA. Po čtyřech letech se osamostatnil a zůstal ve Washingtonu jako překladatel a tlumočník. V roce 1997 se stal tlumočníkem Ministerstva zahraničí USA. Pro americkou vládu i soukromé subjekty pracuje dodnes. Je ale také uznávaným fotografem a na svém kontě má více než desítku samostatných výstav u nás i v zahraničí.

 

Výstava je prodejní. Vstup do Galerie GU: je zdarma. (MaM)

Mohlo by vás zajímat:

Letní kino Rebel nově

Letní kino Rebel nově

Miloslav Šmídmajer je připraven navázat na vše pozitivní, co vymyslel a vykonal Jan Motyčka

Na kolonádě i na festivalech

Na kolonádě i na festivalech

Prázdninové koncerty Komorní filharmonie Pardubice

V hudbě život Čechů

V hudbě život Čechů

Festival Zlatá Pecka 2024 oslaví 200 let od narození Bedřicha Smetany

Pohádka na Kunětické hoře

Pohádka na Kunětické hoře

Východočeské divadlo promění dominantu Polabí na Čertův hrad

Vahan Mardirossian šéfdirigentem

Vahan Mardirossian šéfdirigentem

Významná osobnost se ujme svého postu od sezony 2025-2026

Náhradní tvář

Náhradní tvář

Petr Nikl se vrací k malbě v nové výstavě