Zrada obrazů

Kultura - 19. 09. 2023
Zrada obrazů

PARDUBICE - Zrada obrazů, to je název nejnovější výstavy, se kterou Univerzita Pardubice tento týden otevírá svoji galerii. V novém akademickém roce program galerie GU: odstartuje fotograf Michal Borek. Autor, který žije trvale v USA, bude komentovat svá díla na vernisáži ve středu 20. září v 17.30 hodin. Fotografie si zájemci budou mít šanci prohlédnout až do 13. listopadu.

 

Výstava je inspirovaná jedním z děl surrealistického malíře Reného Magritta. Širokou škálu povědomých a notoricky známých či slavných motivů na fotografiích narušují drobnosti, jako jsou kapky vody, linie dveří či oken. Představivost diváka je podněcována k tvorbě nových souvislostí, významů a obsahů. Vidím, že to, co vidím není to, co si myslím že vidím. Jsme zprvu zrazeni, abychom si uvědomili zradou napáchané možnosti nového čtení, nečekaných konotací a posunu vnímání toho, co vidíme. O tom je fotografická série Zrada obrazů Michaela Borka,“ říká Tomáš Lahoda, kurátor galerie a pedagog Fakulty restaurování Univerzity Pardubice.

 

Michael Borek (65) absolvoval Vysokou školu ekonomickou a poté nastoupil do podniku zahraničního obchodu Music Export. Když byl tlačen do funkcionářství v SSM, dal výpověď a začal pracovat jako noční vrátný a domovník. Pod vlivem vysílání BBC se začal učit anglicky. V roce 1987 složil státní tlumočnické zkoušky a nastoupil k Pražské informační službě jako průvodce a tlumočník. V listopadu 1989 překládal redaktorům časopisu Time a o tři roky později se jako překladatel jedné z bank dostal služebně do USA. Po čtyřech letech se osamostatnil a zůstal ve Washingtonu jako překladatel a tlumočník. V roce 1997 se stal tlumočníkem Ministerstva zahraničí USA. Pro americkou vládu i soukromé subjekty pracuje dodnes. Je ale také uznávaným fotografem a na svém kontě má více než desítku samostatných výstav u nás i v zahraničí.

 

Výstava je prodejní. Vstup do Galerie GU: je zdarma. (MaM)

Mohlo by vás zajímat:

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné