Tenisové zázemí pod zámkem

Město Pardubice - 19. 09. 2023
Tenisové zázemí pod zámkem

PARDUBICE - Radní města chtějí podpořit tenisty z LTC Pardubice téměř desetimilionovou bezúročnou půjčkou na výstavbu moderního zázemí. Další třímilionovou dotaci na tentýž projekt chtějí uvolnit z Programu podpory sportu. Nová budova by měla technicky i esteticky nahradit desítky let starý dožilý objekt pod zámkem. Podmínkou přidělení financí je poskytnutí dvacetimilionové dotace ze státního rozpočtu prostřednictvím Národní sportovní agentury. Ambici žádat o dotaci u Národní sportovní agentury na kompletní revitalizaci venkovní části areálu na Olšinkách má i Tělocvičná jednota Sokol Pardubice I.

 

„Česká republika obecně trpí zastaralou sportovní infrastrukturou. Velmi si proto vážíme snahy LTC Pardubice a Sokolů, kteří mají připraveny kvalitní projekty na investice do zlepšení sportovního zázemí. Bez naší pomoci by neměli šanci spolufinancovat a ucházet se o dotaci z Národní sportovní agentury. Do sportovní infrastruktury v Pardubicích tak mohou získat od státu potenciálně téměř 29 milionů korun,“ shrnul důvody první náměstek primátora pro ekonomiku, rozpočet a sport Jakub Rychtecký s tím, že takto město pomohlo v minulosti například vybudovat nové zázemí orientačním běžcům z OK Lokomotiva Pardubice.

 

Tenisté ze spolku LTC fungují v takřka 40 let starých unibuňkách, jejich současné zázemí včetně šaten je zcela nevyhovující a vzhledem k situování v historické části města taky i po estetické stránce. „Klub zde už 96 let pořádá Pardubickou juniorku, sportovní akci s národním přesahem z rodiny Pardubických tahounů. Na Juniorce si zahráli čeští tenisté světových jmen jako Jan Kodeš, Hana Mandlíková, Martina Navrátilová, Ivan Lendl, Jana Novotná či Petra Kvitová a spousta dalších skvělých hráčů a nové zázemí si jednoznačně zaslouží naši podporu,“ uvedl Rychtecký.

 

Tenisový klub LTC plánuje rekonstrukci dva roky, za tu dobu z vlastních zdrojů kompletně zafinancoval projekt nového zázemí v souladu s památkáři, má platné stavební povolení a je připraven začít stavět, pokud získá podporu města, kraje a především Národní sportovní agentury. „Rozpočet stavby činí 35 milionů korun. Abychom mohli zažádat o 20 milionů ze státních peněz prostřednictvím Národní sportovní agentury, musíme mít pokryto 30 procent z celkových nákladů z vlastních zdrojů. Požádali jsme tedy o příspěvek město Pardubice i Pardubický kraj,“ uvedl předseda LTC Pardubice Petr Beneš. „Tenisté nás oslovili se skvěle zpracovaným projektem, který má šanci na úspěch u NSA, pokud se za něj jako město postavíme. Našli jsme v našich zdrojích částku 9,5 milionu korun, kterou jsme připraveni poskytnout ve dvou letech bezúročně do roku 2045 s tím, že poskytnutí zápůjčky budeme mít smluvně zajištěno zástavním právem. Další tři miliony korun formou dotace jsme připraveni poskytnout z Programu podpory sportu s tím, že peníze uvolníme, pokud projekt podpoří svým rozhodnutím Národní sportovní agentura,“ objasnil Rychtecký. Pokud budou žadatelé úspěšní, mohli by vzhledem k připravenosti projektu ihned začít stavět, aby nabídli tenistům vhodné moderní zázemí už v roce 2025.

 

Na stejném principu, tedy participací města a Národní sportovní agentury, by měla být revitalizována především venkovní část areálu Sokola na Olšinkách zahrnující kompletní rekonstrukci všech atletických tartanových ploch, vybudování druhé atletické roviny, ale i nové zázemí pro venkovní areál a halu. „Areál Sokola patří ke klíčové sportovní infrastruktuře na území města, a je v nevyhovujícím stavu, například tartan je za hranicí životnosti. Areál Sokola rozhodně neslouží jen Sokolům, vnitřní i venkovní sportoviště v areálu poskytují široké možnosti pohybových aktivit, jsou celoročně otevřena a využívána širokou veřejností napříč všemi věkovými skupinami obyvatel Pardubic. Sportoviště pravidelně využívají další sportovní kluby jako například Atletický klub Pardubice, dále mateřské, základní školy z Pardubic, sportovní gymnázium pro hodiny tělesné výchovy. Rozhodli jsme se uvolnit jeden milión korun z Programu podpory sportu a pomoci s opravou hojně využívaného areálu,“ doplnil námětek primátora Jakub Rychtecký s tím. I zde je podmínkou vyplacení dotace podpoření akce Národní sportovní agenturou. V obou případech je připraven podílet se také Pardubický kraj. Oba projekty doporučila již Sportovní komise při Radě města Pardubic. O schválení zápůjčky a dotací finálně rozhodovali zastupitelé na svém pondělním jednání. (atu) Vizualizace: MmP

 

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií