Aby nedošlo k omezení péče

Region - 06. 10. 2023
Aby nedošlo k omezení péče

PARDUBICE - Setkání ředitelů krajem zřizovaných organizací v oblasti zdravotnictví svolala k řešení aktuálních problémů náměstkyně hejtmana Pardubického kraje pro zdravotnictví Michaela Matoušková. Hlavním tématem bylo další fungování nemocnic a organizací s ohledem na novelu Zákoníku práce, která neumožňuje služby delší než 12 hodin.

 

„Shodli jsme se na tom, že naše organizace přesto, že byla novela Zákoníku práce schválena ve velmi krátkém čase, budou dělat vše pro to, aby nedošlo k omezení poskytované zdravotní péče pro obyvatele Pardubického kraje. Nebude to však nejlehčí úkol, neboť legislativa zamezuje našim zaměstnancům pracovat déle než 12 hodin. Dosud se lékařům plánovaly služby tak, aby výkon jejich práce mohl být delší než 12 hodin. To však již Zákoník práce neumožňuje a v zařízeních s 24hodinovým provozem je velmi složité udržet rozdělení směn se stejným počtem lékařů tak, abychom mohli plně vyhovět zmiňované novele. Limitujícím je jak rozsah poskytovaných výkonů, které rozhodně nemohou být navýšeny, což by pomohlo v ekonomické oblasti, tak i nedostatek lékařského personálu. Řešením by byla možnost výkonů služby na 24 hodin,“ uvedla Michaela Matoušková.

 

Druhým neméně důležitým projednávaným bodem bylo zavedení terénní zdravotní péče včetně paliativní, a to především na západě kraje, kde tato služba chybí. „Naším cílem tedy bude zavedení této nové služby, kdy budeme schopni poskytovat zdravotní péči v místě bydliště našich pacientů. Reagujeme tak na stárnoucí obyvatelstvo a ty pacienty, kteří v závěru svého života preferují setrvání v domácím prostředí,“ sdělila náměstkyně Matoušková. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný