Zkoumá se šest variant

Město Pardubice - 30. 04. 2024
Zkoumá se šest variant

PARDUBICE - Správa železnic pokračuje v přípravách sítě vysokorychlostních tratí, o pokračujících pracích přijel do krajského města informovat ředitel stavební správy vysokorychlostních tratí Správy železnic Jakub Bazgier.

 

„Efektivní napojení na vysokorychlostní železnici je klíčové pro další rozvoj dopravy v našem městě. Jsme připraveni aktivně spolupracovat se všemi zúčastněnými stranami, abychom zajistili, že plánované napojení bude co nejefektivnější a přínosné nejen pro občany města Pardubic, ale také pro celý region,“ uvedl náměstek primátora zodpovědný za dopravu Jan Hrabal.

 

Správa železnic v současné době zkoumá šest možných variant napojení města Pardubic na chystanou vysokorychlostní železnici, z nichž většina kopíruje trasu dálnice D11. Diskuze se zaměřila na efektivní využití této infrastruktury s ohledem na potřeby města a jeho obyvatel. „Správa železnic nechává zpracovávat studii proveditelnosti, pan ředitel nás seznámil s navrhovanými možnostmi. Napojení Pardubic bude součástí odbočky z chystané trasy RS5, na níž naváže polská část směrem do Vratislavi. Benefitem pro Pardubice je plánované zkrácení jízdní doby do Prahy zhruba o 20 minut,“ doplnil.

 

„Napojení Pardubic na plánovanou vysokorychlostní železnici je důležitým krokem směrem k dalšímu rozvoji turistického ruchu v našem regionu. Jsme odhodláni spolupracovat s příslušnými orgány a zajistit, aby tato infrastruktura přinesla maximální prospěch našim občanům i návštěvníkům,“ uvedl náměstek primátora zodpovědný za cestovní ruch René Živný.

 

Plánovaná vysokorychlostní trať má umožnit cestovat vlakem o rychlosti až 320 kilometrů v hodině. Díky navazujícím konvenčním tratím dojde ke kvalitnějšímu propojení jednotlivých regionů. (kvl) Foto: MmP

Mohlo by vás zajímat:

Pardubice nabité moderní energií

Pardubice nabité moderní energií

Unikátní setkání představí domácí fotovoltaiku, život s elektromobilem a nastíní, proč přichází jaro dříve

Automatické mlýny poprvé

Automatické mlýny poprvé

Zámek Pardubice hostí v pátek zahájení Festivalu muzejních nocí

Vedení města debatovalo s poslanci

Vedení města debatovalo s poslanci

Mezi tématy nechyběla spalovna nebezpečných odpadů nebo areál bývalých kasáren

Pocta JUDr. Josefu Štolbovi

Pocta JUDr. Josefu Štolbovi

Pardubičtí turisté odhalili významnému občanovi desku na domě, kde žil

Pozor na spádové obvody

Pozor na spádové obvody

Pardubické mateřské školy otevírají dveře pro zápisy již za týden

Hasiči mají novou stříkačku

Hasiči mají novou stříkačku

Její nákup financovalo město Pardubice