Automatické mlýny poprvé

Město Pardubice - 13. 05. 2024
Automatické mlýny poprvé

PARDUBICE - Jubilejní 20. ročník Festivalu muzejních nocí startuje v pátek 17. května ve Východočeském muzeu na Zámku Pardubice. Na odpolední zahájení se sjedou hosté z celé republiky, v podvečer od 17 hodin pak své brány otevře 19 muzeí, galerií a dalších kulturních institucí v Pardubicích. Pro návštěvníky si připravily výjimečný program speciálně pro Pardubickou muzejní noc, většinou zdarma.



Je to velká čest a uznání muzejnictví v Pardubicích, hostit národní zahájení celorepublikového festivalu. Pardubice mají hostům hodně co nabídnout. Krajské Východočeské muzeum se pyšní oceněními v soutěži Gloria musaealis v minulých letech, Gočárova galerie láká do nového areálu Automatických mlýnů, zapojuje se i Krajská knihovna se svým centrem U Vokolků,“ uvádí hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.



Máme štěstí, že v našem kraji kultura rozhodně není popelkou. V posledních letech zaznamenáváme trend, že se zejména do krajského města stěhují nebo po studiích vracejí mladí lidí právě díky jeho kulturnímu prostředí a životu, a to bychom měli mít i v budoucnu na zřeteli,“ říká náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek.



Letos se zapojí rekordních 19 míst po celém městě, pendlovat mezi nimi budou historické autobusy a trolejbusy, od 17 hodin většinou až do půlnoci společně zveme návštěvníky na prohlídky, dílny, koncerty a další akce. Pod rouškou noci nahlédnou do jindy nepřístupných míst, pod ruce kurátorům, odborníkům nebo umělcům,“ slibuje ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek.



Poprvé se bude Muzejní noc odehrávat v areálu Automatických mlýnů. „Například Gočárova galerie zve na prohlídky a workshopy s názvem Cihla k cihle nebo Světélkování. Sféra připravila akci Nox longa, GAMPA workshop Světlonoc a Nadace Automatické mlýny večerní prohlídky a otevření vyhlídky budovy sila,“ jmenuje jen pár z mnoha akcí Libánek. „Pro děti jsme společně se Zelenou branou a Gočárovou galerií přichystali hru Pevnost: Tři věže, při které musí projít stanoviště s hravými úkoly na věži zámku, Zelené bráně i v nejvyšším patře Gočárovy galerie,“ prozrazuje ředitel.



Východočeské muzeum letos láká na komentované vyjížďky historickým autobusem za moderní architekturou Pardubic, na valech návštěvníky čeká pozorování nočních motýlů, naskytne se i mimořádná příležitost nahlédnout do „nedobytného“ moderního depozitáře muzea v Ohrazenicích.



Večer na nádvoří zámku vyvrcholí koncertem Petr Hapka a jeho potměšilí hosté a historickým podcastem Přepište dějiny, ve kterém se historici Michal Stehlík a Martin Groman zaměří na téma muzeí a jejich role ve společnosti od 19. po 21. století,“ pokračuje Libánek. Samozřejmostí je volný vstup do expozic a výstav, kde se každou celou hodinu až do 20 hodin pořádají komentované prohlídky s kurátory.



Všech 19 míst včetně mapy najdou zájemci na webu www.pardubickamuzejninoc.cz Kromě Východočeského muzea to jsou Gočárova galerie, Výstavní prostor Mázhaus, Zelená brána, Nadace Automatické mlýny, Sféra, Galerie města Pardubic, Knihovní centrum U Vokolků, Institut Paměti národa Pardubice, Krematorium Pardubice, Museum Rosice nad Labem, Památník Zámeček, Letecké muzeum Ing. Jana Kašpara, Zámeček Pardubičky – Larischova vila, Univerzita Pardubice, Hvězdárna barona Artura Krause DDM ALFA, Art Space NOV, Východočeské divadlo Pardubice a Dopravní podnik města Pardubic. (skp) Foto: VČM (Na snímku Automatické mlýny)

 

Mohlo by vás zajímat:

Památník Zámeček zve na pietní akt

Památník Zámeček zve na pietní akt

Připomenuto bude 82. výročí heydrichiády na Pardubicku

Automatické mlýny zdobí Loďka

Automatické mlýny zdobí Loďka

Interaktivní dílo Davida Černého podpoří děti s hendikepem

Špičková úroveň musí být zachována

Špičková úroveň musí být zachována

Východní tribuna pardubického plochodrážního stadionu ve Svítkově projde rekonstrukcí

Trnová přinese změny v MHD

Trnová přinese změny v MHD

Zajištění přepravy je pro dopravní podnik velkou výzvou, pomohli i kolegové z Hradce Králové

Za údržbu a provoz ročně 7,5 milionu

Za údržbu a provoz ročně 7,5 milionu

Rada města schválila smlouvu se Správou železnic o úhradě nákladů nové lávky

V úterý a ve středu do krytu

V úterý a ve středu do krytu

Pardubický magistrát zve na prohlídky funkčního zařízení s expozicí na Dubině