Hrádek a Oplatil mají budoucnost

Region - 06. 10. 2023
Hrádek a Oplatil mají budoucnost

PARDUBICKO - V okolí krajského města se nachází hned několik písníků, které jsou veřejností v letních měsících využívané ke koupání či kempování. Patří mezi ně také písníky Hrádek a Oplatil I. Ty by se do budoucna mohly stát vyhledávanou turistickou a sportovní lokalitou, jelikož zde soukromý investor plánuje vytvořit centrum vodních sportů jako jachting či veslování. Již nyní je zde v provozu kotviště pro malé lodě a možnost karavanových stání s potřebnou infrastrukturou (stellplatzy). S dalším rozvojem lokality se seznámil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Písníky v okolí Pardubic a Hradce Králové jsou dlouhodobě využívané jako místa ke koupání a trávení volného času především v letních měsících. Patří mezi ně také Hrádek a Oplatil, které dnes dělí jen úzká písečná hráz. Na Hrádku soukromý investor vybudoval zázemí pro karavany včetně přípojek, sociálního zařízení a zkultivoval také pláže a celý poloostrov, na kterém byla v minulosti umístěna těžební technika. Nachází se zde také kotviště pro malé lodě a zázemí pro pořádání různých akcí,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se seznámil s dalšími plány na rozvoj celé lokality. „Vzhledem k rozloze obou písníků a blízkosti ke krajskému městu se samozřejmě nabízí další rozvoj, a to nejen z hlediska kempování, ale také pro rozvoj vodních sportů včetně veslování či jachtingu. Jedná o projekt, který je jednoznačně přesahový, a proto bychom o něm chtěli jednat také s centrálními svazy či Národní sportovní agenturou,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Podle jednatele společnosti Marina Kemp Stéblová s.r.o. Jiřího Lejhance stojí za úpravou celého poloostrova, ale také dalších částí písníku Hrádek, roky těžké práce. „Celý poloostrov byl de facto brownfieldem, jelikož zde probíhala těžba písku a zůstala zde nejen těžká technika, ale také spousta odpadního materiálu či náletových dřevin. Postupnými kroky se nám dařilo celý prostor nejprve vyčistit a následně rozvíjet z hlediska zázemí, ale také prostředí včetně nové výsadby stromů či doplnění písečných pláží. Letošní sezona, kdy jsme se dostali až na 50 současně zaparkovaných karavanů, ukázala, že o krátkodobé kempování v příjemném prostředí nedaleko Pardubic je zájem. Rádi bychom proto celou oblast rozvíjeli, a to nejen směrem k turistům, ale také ke sportovcům. V minulosti se zde například pořádaly triatlonové závody, organizujeme školy jachtingu pro děti i dospělé, ale také například svatby či další kulturní akce,“ řekl Lejhanec. (DoB) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný