Další ocenění profesoru Holčapkovi

Region - 13. 10. 2023
Další ocenění profesoru Holčapkovi

PARDUBICE - Chemik Michal Holčapek z Univerzity Pardubice získal letošní Cenu Rudolfa Lukeše. Prestižní ocenění uděluje Česká společnost chemická ve spolupráci s Nadací Experientia a vědec ji obdrží za významný přínos v oboru hmotnostní spektrometrie. Právě ta je klíčovou metodou pro analýzu lipidů z krve, kterou Holčapkův tým využil pro včasnou detekci některých typů rakoviny.



Vítěze ceny vybrala nezávislá mezinárodní komise složená z excelentních světových chemiků. „Udělení Ceny Rudolfa Lukeše si velmi vážím. Ukazuje se, že výzkum v oblasti lipidomiky má širší přesah i do dalších oborů,” říká čerstvý laureát profesor Michal Holčapek z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice.



Lipidy jsou přítomny v každé buňce našeho těla. Mají spoustu důležitých funkcí: tvoří zásoby energie, jsou hlavními stavebními komponenty buněčných membrán a mají také signální funkci. Tento velký rozsah různých úloh lipidů se odráží v obrovské rozmanitosti jejich struktur. Předpokládá se, že v přírodě existuje více než sto tisíc různých molekul lipidů. To ovšem přináší potíže s jejich analytickou charakterizací.



Výzkumná skupina Michala Holčapka z Fakulty chemicko-technologické na Univerzitě Pardubice patří v lipidomické analýze mezi průkopníky. „Vypracovali jsme řadu inovativních metod pro kvantitativní analýzu lipidů, jejichž kombinací se dá dosáhnout komplexní charakterizace lipidomu. Naše metody jsme použili pro analýzu vzorků krve a tkání u pacientů s různými typy karcinomů. Největší soubor a také nejlepší výsledky máme zatím pro karcinom slinivky břišní,” říká prof. Michal Holčapek a dodává: „Již dnes dokážeme připravit statistické modely, kterými lze rozlišit pacienty s rakovinou slinivky nebo jinými typy nádorových onemocnění od zdravých kontrol. V brzké době začne klinické ověření metodiky pro účely včasné detekce rakoviny slinivky s cílem zavést národní screening pro rizikové osoby.“ 



Cena Rudolfa Lukeše (za vynikající soubor původních prací z oboru organické chemie publikovaných v posledních 5 letech v prestižních mezinárodních časopisech) je pojmenovaná po zakladateli syntetické organické chemie a uděluje se od roku 2020 elitním vědcům z oboru organické, bioorganické a medicinální chemie. Je spojena s nadačním příspěvkem 100 000 korun od Nadace Experientia. Chemik Michal Holčapek ji převezme v listopadu na konferenci Pokroky v organické, bioorganické a farmaceutické chemii - Liblice 2023. (MaM) Foto: B.MRÁČKOVÁ

 

Mohlo by vás zajímat:

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný