O vášni k filmu

Kultura - 19. 11. 2023
O vášni k filmu

PARDUBICE - Další díl diskusního pořadu Bez kostýmu aneb Povídání z herecké šatny, který již pět let uvádí Východočeské divadlo, bude tentokrát věnován především filmu. Moderátorka večera Jana Uherová si do své talk show jako hlavního hosta pozvala herce Jana Musila, který se ve svém volném čase stále více věnuje právě filmové tvorbě.

 

K Honzovi jsem si přizvala také jeho manželku, charismatickou herečku Gabrielu Mikulkovou a kameramana a producenta Lukáše Kratochvíla, který se s Honzou podílel na mnoha projektech,“ dodává Jana Uherová. Neformální setkání nejen o filmu se uskuteční v úterý 21. listopadu od 19 hodin na Malé scéně ve dvoře.



Jan Musil vystudoval Janáčkovu konzervatoř v Ostravě, vystřídal několik divadel a od roku 2008 je členem souboru Východočeského divadla. 
„Vedle hraní se už přes deset let věnuje aktivně psaní. Má na kontě třeba divadelní jednoaktovku Svět v parku, která se uváděla na naší Malé scéně. Honzu však láká také film a filmová režie a této své vášni obětuje všechen svůj volný čas. Na svém kontě má reklamu pro Regionální Českou Energetiku, hudební videoklip pro kapelu Anacreon a tři krátkometrážní snímky Schůze, Varjag a Pray. Zrealizoval třídílný cyklus Praštěných pohádek, které lze zhlédnout i na streamovací službě Dramox nabízející záznamy divadelních představení. Zásadní vstup do filmového umění podle mě znamenal jeho krátkometrážní film Nejlepší kamarádky, jehož premiéra se odehrála v Divadle 29. Debut celovečerního snímku však na Honzu teprve čeká. Svůj sen si splnil toto léto, kdy natáčel film s pracovním názvem Ovce žerou první. Film by se měl v kinech objevit příští rok a premiéra se uskuteční kde jinde než v Pardubicích,“ prozrazuje Jana Uherová.


Vyprávění režiséra, herečky a kameramana doplní vzpomínky dramaturgyně a moderátorky, která svou uměleckou dráhu začínala právě u filmu v bratislavském Filmovém studiu Koliba.
(RaS) Foto: PETR ŠEDIVÝ (Na snímku vlevo Jan Musil s Lukášem Kratochvílem ve VČD při natáčení svého prvního celovečerního filmu)

 

Mohlo by vás zajímat:

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné