S Jiřím Ševčíkem ve velkém stylu

Kultura - 21. 11. 2023
S Jiřím Ševčíkem ve velkém stylu

PARDUBICE - Svůj jubilejní 10. galakoncert pojal východočeský Pirate Swing Band Jiřího Ševčíka v pardubickém Domě hudby ve velkém stylu.   

 

O mnohém vypověděl už efektní nástup za doprovodu sličných mažoretek z PM Stars a úvodní speciální zdravice od posledních pěti prezidentů naší země Gustáva Husáka, Václava Havla, Václava Klause, Miloše Zemana i Petra Pavla či „stínové ministryně kultury“ Haliny Pawlowské. To vše v podání známého imitátora Petra Jablonského.

 

„Přijde mi až neuvěřitelné, že nás na našich galakoncertech dohromady vidělo v hledišti takřka 40 tisíc diváků,“ konstatoval frontman swingových Pirátů Jiří Ševčík, který se jako obvykle na této akci ohlédl za uplynulým rokem v České republice. „Ne všechno bylo na aplaus,“ poznamenal lídr Pirátů, který v roce 2023 oslavil kulaté narozeniny. „Ano, byly to nepochybně třicáté,“ zdůraznil se smíchem Jiří Ševčík.

 

Blok „láskyplných“ skladeb letos Pirate Swing Band vyšperkoval i o tu, která měla být vyznáním „žhnoucí“ lásky k domovskému městu Pardubice. „Červená se line záře. Oheň…,“ začal Jiří Ševčík s úsměvem českou lidovou píseň, která se často zpívá při zapalování slavnostního ohně nebo táboráku, aby pak plynule přešel v jazzově zaranžovaný hit Light my Fire od rockové skupiny The Doors.

 

Vojtěch Dyk si svůj blok s Piráty za zády užil

 

Poté už pódium ovládl speciální host večera – zpěvák Vojtěch Dyk. „Nejlepší možností, jak se může zpěvák znemožnit, je postavit se na jedno pódium s Vojtou Dykem,“ glosoval letošní výběr swingových Pirátů Jiří Ševčík. „Tak dělej, jak nejlíp umíš,“ reagoval pobaveně hvězdný host, který Jiřího Ševčíka označil jako „bosse“ celého večera a před společným duetem ho stylově přivítal velmi zdařilou imitací Miloše Zemana. „Jiří Ševčík je zpěvák, který dokáže zazpívat i dvojité WC,“ pronesl hlasem předchůdce současného prezidenta a spontánně se rozesmál. „Nejlepší fór je ten, který si člověk vymyslí, a ještě se mu sám zasměje,“ prohlásil Vojtěch Dyk. Ten si svůj blok s Piráty za zády viditelně užíval plnými doušky. „Chlapcům jsem v zákulisí říkal, že jsem nedávno přestal vystupovat s big bandem, abych s tím teď v Pardubicích opět začal. Díky za tu příležitost. A to myslím opravdu upřímně,“ svěřil se zpěvák, který v minulosti i ve městě perníku koncertoval s brněnskou swingovou formací B-Side Band.

 

„Většina z vás si asi nedokáže představit, co je to za energii, když člověk má za sebou takové těleso, jako je Pirate Swing Band. Já jako zpěvák pak nemusím dělat skoro nic. Většinu práce za mne oddře orchestr,“ usmíval se Vojtěch Dyk, který kromě sinatrovského duetu s Jiřím Ševčíkem zařadil do svého bloku i pecku Jiřího Korna Žal se odkládá či vlastní autorské skladby Mr. Beat či Šumavský otčenáš.    

 

Edukativní chvilka točící se kolem planet sluneční soustavy

 

Jiří Ševčík s Pirate Swing Bandem pak po přestávce vzdal hold hvězdnému nevidomému hudebníkovi, který před 60 roky ve svých 13 letech vyjel na premiérové turné a postupně ohromil svět. „Jde o hold snílka, který si jednou v noci představoval, jaké by to bylo, kdyby mu Stevie Wonder napsal song,“ vysvětlil frontman swingových Pirátů. Ten pobavil i tradiční edukativní chvilkou točící se kolem planet sluneční soustavy. V ní apeloval také na přítomné politiky, aby se zasadili o návrat Pluta do této společnosti. Poté si jako bonus „střihl“ upravenou pecku Davida Bowieho Life In Mars?

 

Zábavným momentem galakoncertu bylo také společné vystoupení s dobrovolnicí z publika, která se představila jako „paní učitelka“. Ta za svou odvahu včas pronést slovo „tequila“ získala originální „tekutý“ dárek.

 

Hodně se povedla rovněž speciální „presleyovská“ směs i připomínka spolupráce se skupinou Queen. Pirátsky upravená verze skladby We Are The Champions byla rovněž odkazem na 25 let od slavné výhry českých hokejistů na zimní olympiádě v Naganu v roce 1998. „Tu měl sledovat i náš utajený host a jeden z hrdinů Nagana, brankář Dominik Hašek, ale nakonec ho bohužel povinnosti zavály do Ameriky,“ dodal Jiří Ševčík.

Vydařenou tečku za jubilejním galakoncertem swingových Pirátů obstarala vypalovačka od skupiny ABBA Thank You for the Music a závěrečný přídavek spojený s přáním krásného prožití vánočních svátků.

 

„Jsem rád, že jsme měli to potěšení před půl roku dopředu beznadějně vyprodaným pardubickým Domem hudby poděkovat domácímu publiku za dekádu přízně našim galakoncertům. Děkujeme za aplaus, smích i dojetí, za potlesky vestoje a vytleskané přídavky,“ uzavřel frontman Pirate Swing Bandu. TOMÁŠ DVOŘÁK  Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Jarní koncert JK Bandu je zde

Jarní koncert JK Bandu je zde

V závěru zazní velká orchestrální směs nejkrásnějších skladeb Glenna Millera

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality