Organizovaný zločin na magistrátu?

město Pardubice - 21. 11. 2023
Organizovaný zločin na magistrátu?

PARDUBICE – Na několika místech republiky včetně Pardubic zasahuje vojenská policie s detektivy z Národní centrály proti organizovanému zločinu. V Pardubicích se pak vyšetřovatelé zajímají mimo jiné i o někdejšího primátora Martina Charváta. Podle MF DNES měl Charvát absolvovat výslech v policejní budově Na Spravedlnosti. Zátah napříč republikou souvisí s téměř dvaceti lidmi údajně podezřelými mimo jiné ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, podplácení, porušení povinnosti při správě cizího majetku či zneužití pravomoci úřední osoby.

 

Martin Charvát z hnutí ANO vedl město v letech 2014 až 2022 a momentálně je členem městské rady a zastupitelstva Pardubic. Podle České televize se ale policisté zajímají ještě o Helenu Dvořáčkovou (SPD), která byla v minulosti primátorovou náměstkyní za ANO, lidi z Rozvojového fondu Pardubice a rovněž o současné vedení Pardubic. Nynější primátor Nadrchal a jeho náměstek Rychtecký jsou však momentálně služebně v Holandsku. Jejich kanceláře byly přes den zapečetěné.

 

Že vládnoucí koalice nemůže za těchto okolností pokračovat, to má za samozřejmost zastupitel města Pardubic Ondřej Müller (TOP 09): „Informace z médií k dnešnímu policejnímu zásahu na magistrátu města Pardubic jsou velmi závažné a pravděpodobně ukazují na korupci politiků ANO při zadávání veřejných zakázek. Politiků ANO, kteří dosud sedí v radě města a řídí městské firmy. Vyzýváme proto všechny osoby dotčené dnešním zásahem policejních složek, aby neprodleně odstoupily z veřejných funkcí,“ sdělil Müller Týdeníku Pernštejn za zastupitelský klub TOP 09.

 

Konec politiků, kteří jsou v hledáčku protimafiánského odboru a policie obecně žádají rovněž pardubičtí Piráti a Zelení: „Na pardubickém magistrátu zasáhla Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) s podezřením na manipulaci veřejných zakázek. Piráti a Zelení vyzývají exprimátora Martina Charváta (ANO) a další aktéry kauzy k odstoupení ze všech veřejných funkcí a vedení Rozvojového fondu Pardubice (RFP) ovládané ANO k rezignaci. Jinak zváží hlasování o konci ANO ve vedení města,“ stojí v jejich zprávě zaslané našemu týdeníku. 

 

„Protimafiánský útvar na radnici nepřišel na kafe, ale s podezřením na organizovanou manipulaci veřejných zakázek. Aktéři kauzy nesmí zůstat nikde, kde mohou rozhodovat o penězích Pardubáků,” nechal se slyšet zastupitel za Piráty Dominik Bečka. „Podezření policistů jsou závažná, je to hotová pardubická „stoka“. Odmítne-li ANO situaci důrazně řešit, ztratí i poslední zbytky důvěry občanů. Pak je na místě navrhnout odvolání všech zástupců hnutí z vedení města,” dodal Robert Hrdina (Zelení).

 

Zakázky, které jsou podle informací z médií předmětem zájmu policistů, Piráti a Zelení tvrdě kritizovali. „Upozorňovali jsme na prodražování stavby stadionu salámovou metodou, žádali přesné informace k podivnému průběhu tendru na stavbu parkovacího domu. Marně. Teď už možná víme proč,” uvedl dále pirátský zastupitel Lukáš Havlena. (zr)

 

Il. foto: JAN ŠAFÁŘ (Poklidnou předvánoční idylku na Pernštýnském náměstí narušili policisté bojující s organizovaným zločinem)

Mohlo by vás zajímat:

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Manévr v jednosměrce opilci za volantem nevyšel. Naboural do zaparkovaného auta

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Město podpořilo investici do ambulance paliativní medicíny v Dražkovicích

Flotila se rozrůstá

Flotila se rozrůstá

Pardubický dopravní podnik nakoupil další parciální trolejbusy

Výměna po čtvrtstoletí

Výměna po čtvrtstoletí

Město investovalo do modernizace chladícího systému v pardubické aréně

Nadané a zvídavé mládí

Nadané a zvídavé mládí

Dětský a Studentský parlament za sebou mají další nabitý ročník

Cestující pod dohledem

Cestující pod dohledem

Pardubický dopravní podnik vybavil kamerami všechna svá vozidla