Organizovaný zločin na magistrátu?

město Pardubice - 21. 11. 2023
Organizovaný zločin na magistrátu?

PARDUBICE – Na několika místech republiky včetně Pardubic zasahuje vojenská policie s detektivy z Národní centrály proti organizovanému zločinu. V Pardubicích se pak vyšetřovatelé zajímají mimo jiné i o někdejšího primátora Martina Charváta. Podle MF DNES měl Charvát absolvovat výslech v policejní budově Na Spravedlnosti. Zátah napříč republikou souvisí s téměř dvaceti lidmi údajně podezřelými mimo jiné ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, podplácení, porušení povinnosti při správě cizího majetku či zneužití pravomoci úřední osoby.

 

Martin Charvát z hnutí ANO vedl město v letech 2014 až 2022 a momentálně je členem městské rady a zastupitelstva Pardubic. Podle České televize se ale policisté zajímají ještě o Helenu Dvořáčkovou (SPD), která byla v minulosti primátorovou náměstkyní za ANO, lidi z Rozvojového fondu Pardubice a rovněž o současné vedení Pardubic. Nynější primátor Nadrchal a jeho náměstek Rychtecký jsou však momentálně služebně v Holandsku. Jejich kanceláře byly přes den zapečetěné.

 

Že vládnoucí koalice nemůže za těchto okolností pokračovat, to má za samozřejmost zastupitel města Pardubic Ondřej Müller (TOP 09): „Informace z médií k dnešnímu policejnímu zásahu na magistrátu města Pardubic jsou velmi závažné a pravděpodobně ukazují na korupci politiků ANO při zadávání veřejných zakázek. Politiků ANO, kteří dosud sedí v radě města a řídí městské firmy. Vyzýváme proto všechny osoby dotčené dnešním zásahem policejních složek, aby neprodleně odstoupily z veřejných funkcí,“ sdělil Müller Týdeníku Pernštejn za zastupitelský klub TOP 09.

 

Konec politiků, kteří jsou v hledáčku protimafiánského odboru a policie obecně žádají rovněž pardubičtí Piráti a Zelení: „Na pardubickém magistrátu zasáhla Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) s podezřením na manipulaci veřejných zakázek. Piráti a Zelení vyzývají exprimátora Martina Charváta (ANO) a další aktéry kauzy k odstoupení ze všech veřejných funkcí a vedení Rozvojového fondu Pardubice (RFP) ovládané ANO k rezignaci. Jinak zváží hlasování o konci ANO ve vedení města,“ stojí v jejich zprávě zaslané našemu týdeníku. 

 

„Protimafiánský útvar na radnici nepřišel na kafe, ale s podezřením na organizovanou manipulaci veřejných zakázek. Aktéři kauzy nesmí zůstat nikde, kde mohou rozhodovat o penězích Pardubáků,” nechal se slyšet zastupitel za Piráty Dominik Bečka. „Podezření policistů jsou závažná, je to hotová pardubická „stoka“. Odmítne-li ANO situaci důrazně řešit, ztratí i poslední zbytky důvěry občanů. Pak je na místě navrhnout odvolání všech zástupců hnutí z vedení města,” dodal Robert Hrdina (Zelení).

 

Zakázky, které jsou podle informací z médií předmětem zájmu policistů, Piráti a Zelení tvrdě kritizovali. „Upozorňovali jsme na prodražování stavby stadionu salámovou metodou, žádali přesné informace k podivnému průběhu tendru na stavbu parkovacího domu. Marně. Teď už možná víme proč,” uvedl dále pirátský zastupitel Lukáš Havlena. (zr)

 

Il. foto: JAN ŠAFÁŘ (Poklidnou předvánoční idylku na Pernštýnském náměstí narušili policisté bojující s organizovaným zločinem)

Mohlo by vás zajímat:

Pohledy do minulosti

Pohledy do minulosti

Fotografické skvosty Jiřího Tomana uvidíte na zámku i „kulatém rohu“

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály