Piráti podali podnět na ÚOHS

Město Pardubice - 22. 11. 2023
Piráti podali podnět na ÚOHS

PARDUBICE - Městský obvod V čelí přezkumu svého postupu při zadávání veřejné zakázky „Relaxační zóna Stará plovárna", kterou dříve vyhlásil. Pirátský zastupitel a předseda kontrolního výboru městského obvodu Pardubice V Filip Vařecha totiž podal podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže z důvodů vážných pochybností o její regulérnosti.

 

Předmětem této zakázky byla dodávka a montáž herních prvků pro plánované dětské hřiště v lokalitě „Staré vojenské plovárny“, nedaleko řeky Chrudimky. Piráti tento záměr v obecné rovině podpořili. Postup při zadání veřejné zakázky s předpokládanou hodnotou více než 8 milionů Kč bez DPH však vzbuzuje tolik pochybností, že nemohli zvolit jinou cestu než právě podání podnětu na ÚOHS.

 

Zastupitelstvo městského obvodu opakovaně žádalo vedení obvodu, aby dostalo příležitost se k záměru včas vyjádřit. I přes opětovné sliby ze strany starosty Jiřího Rejdy ale žádnou příležitost nedostalo. Argumentem bylo, že starosta stále nemá k dispozici podklady a vizualizace a jakmile je bude mít, zastupitelstvo s nimi ihned seznámí. Na zářijovém jednání zastupitelstva se ale ukázalo, že již od 12.6.2023 bylo vyhlášeno zadávací řízení na realizaci této zakázky. O tom starosta zastupitele nijak neinformoval i přes to, že dne 28.6.2023 proběhlo jednání zastupitelstva, kde se o tématu „Staré vojenské plovárny“ v rámci řádného programu hovořilo a kde zastupitelé opět požádali o možnost se účastnit plánování rozvoje lokality. 

 

Tím ale podle Pirátů problémy nekončí: projektovou dokumentaci, která byla hlavním podkladem pro podání nabídek, vypracovala firma Gartensta plus s.r.o. Dokumentace obsahovala herní prvky z katalogu této firmy, včetně zcela unikátních předmětů, které nabízí pouze tato firma, jako např. „Unikátní multifunkční herní sestava Stegosaurus“. Pro případné alternativní dodavatele tak zadavatel připravil výzvu: mohli v souladu se zadávací dokumentací nabídnout kvalitativně a technicky obdobné řešení, ale jejich výchozí podmínky byly samozřejmě mnohem komplikovanější. Nepřekvapí tak, že firma Gartensta plus s.r.o. se následně do výběrového řízení přihlásila jako jediná a s ohledem na absenci konkurenčních nabídek také toto řízení vyhrála bez ohledu na nabídkovou cenu. Ačkoliv zákon o zadávání veřejných zakázek přímo nezakazuje účast firmy, která připravovala projektovou dokumentaci, dle dosavadní rozhodovací praxe ÚOHS by měl v takové situaci zadavatel učinit maximum pro eliminaci hrozby střetu zájmů, například aktivně oslovit další potenciální dodavatele. To se ale v tomto případě nestalo.

 

Proto pirátský zastupitel Filip Vařecha požádal ÚOHS o přezkum, který právě probíhá. (zr) Foto: firmy.cz

 

Mohlo by vás zajímat:

Pohledy do minulosti

Pohledy do minulosti

Fotografické skvosty Jiřího Tomana uvidíte na zámku i „kulatém rohu“

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály