„Nemohu se upamatovati“

Město Pardubice - 05. 12. 2023
„Nemohu se upamatovati“

PARDUBICE - Památník Zámeček a Historický ústav Akademie věd České republiky společně pořádají konferenci s názvem „Nemohu se upamatovati“ - Důkazy a důkazní prostředky v soudních procesech v Československu s nacistickými válečnými zločinci. Mezi prezentujícími nebudou chybět zástupci českých univerzit a muzeí, ale také zahraniční hosté. Konference věnující se nacistickým válečným zločincům, která se uskuteční ve čtvrtek 7. prosince v pardubickém památníku, je přístupná široké veřejnosti.

 

Konference a následně z ní vycházející publikace se sice věnuje nacistickým zločincům 2. světové války, reaguje ale také na současné dění. „Vzhledem ke stále sílící snaze části společnosti zpochybňovat důkazy o nacistickém bezpráví, stejně jako doklady o válečných zločinech páchaných v minulosti a současnosti jinými režimy (například v Jugoslávii či na Ukrajině) je žádoucí, aby vznikl přehledný odborný výstup, který by shrnul různé podoby důkazních prostředků a jejich soudní hodnocení,“ shodli se ředitel Památníku Zámeček Pardubice Viktor Janák a ředitel Historického ústavu AV ČR Martin Holý. Konference je určena odborné i neodborné veřejnosti, tedy všem zájemcům o historii, 2. světovou válku, válečné zločiny nebo soudní procesy jako takové. Vzhledem k omezené kapacitě je však nutné účast předem nahlásit na hlouskova@zamecek-memorial.cz

 

Zahraničními prezentujícími budou Claudia Kuretsidis-Haider a Winfried R. Garscha z rakouského Documentation Centre of Austrian Resistance. Konferenci bude moderovat Jan Němeček z Historického ústavu AV ČR, mezi vystupujícími nebudou chybět například Jakub Šlouf z Ústavu pro studium totalitních režimů s příspěvkem o vlivu pracovníků justice na konečnou podobu retribuce, Daniela Králíková z Charles University Innovations Prague se zaměří na důkazní prostředky v poválečné retribuci a z Univerzity Palackého v Olomouci přijede Pavel Kreisinger s příspěvkem o posledním popraveném příslušníkovi gestapa v Československu. Kompletní program je zveřejněn na webu Památníku Zámeček Pardubice.

 

„Celodenní konference je pokračováním úspěšné spolupráce Památníku Zámeček Pardubice s Historickým ústavem AV ČR. Poslední společnou akcí byla účast edukátorky památníku Evy Kubelkové na Týdnu Akademie věd ČR 2023, kde společně s Vojtěchem Kynclem vedla workshop Osudy obětí heydrichiády. Spolupráce obou institucí bude pokračovat i v roce 2024,“ informuje Kateřina Hloušková z Památníku Zámeček. (zr) Foto: ONDŘEJ BOUŠKA (Na snímku kinosál v památníku) 

Mohlo by vás zajímat:

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Manévr v jednosměrce opilci za volantem nevyšel. Naboural do zaparkovaného auta

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Město podpořilo investici do ambulance paliativní medicíny v Dražkovicích

Flotila se rozrůstá

Flotila se rozrůstá

Pardubický dopravní podnik nakoupil další parciální trolejbusy

Výměna po čtvrtstoletí

Výměna po čtvrtstoletí

Město investovalo do modernizace chladícího systému v pardubické aréně

Nadané a zvídavé mládí

Nadané a zvídavé mládí

Dětský a Studentský parlament za sebou mají další nabitý ročník

Cestující pod dohledem

Cestující pod dohledem

Pardubický dopravní podnik vybavil kamerami všechna svá vozidla