Zelení chtějí forenzní audit

Město Pardubice - 10. 12. 2023
Zelení chtějí forenzní audit

PARDUBICE – Před pondělním mimořádným jednáním zastupitelstva vydali Zelení, kteří jsou v nejvyšším orgánu města v opozici, následující tiskovou zprávu, kterou zveřejňujeme v plném rozsahu:

Zastupitelstvo města se na listopadovém zasedání usneslo na vzniku pracovních skupin pro zpřísnění zadávacího řádu veřejných zakázek a smluv o výkonu funkce členů statutárních a kontrolních orgánů městských firem. Líbivé gesto, které nic zásadního nepřinese. Zelení nabízejí lepší řešení. Na mimořádném zastupitelstvu 11.12.2023 předloží vlastní návrh usnesení, který ukládá zadat forenzní audit na odbor dopravy, odbor majetku a investic a Rozvojový fond města Pardubic.

Když nám není dobře, jdeme nejdřív na vyšetření a pak teprve do lékárny. Nevím, proč by tomu zrovna u zjevně nemocných veřejných zakázek v Pardubicích mělo být naopak. I tady by měla proběhnout nejdřív analýza příčin problémů, a teprve pak řešení následků. Jinak budeme jen střílet naslepo,“ říká Robert Hrdina, zastupitel za Zelené.

 

Primátor Nadrchal se sice nechal slyšet, že radnice audit odboru dopravy a odboru majetku a investic zadá. Jenže má jít ale jen o klasický interní audit, a ten je k ničemu. „Smysl má jedině externí forenzní audit, opřený o datovou analytiku a právní náležitosti veřejných zakázek. Tedy o oblasti, které interní auditoři nedělají a ani to nemají v popisu práce,“ vysvětluje Hrdina.

 

Výsledky forenzního auditu ukážou, co se v Pardubicích s veřejnými zakázkami skutečně dělo a přinesou recept, jak zabránit jejich zneužívání. Zelení připravují další usnesení, která přispějí k lepší transparentnosti samosprávy a dostupnosti informací. „Navrhujeme třeba snadno dohledatelné členství v orgánech firem u městských zastupitelů,“ shrnuje Hrdina. (zr) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

AKTUALIZACE: Vzhledem k tomu, že zastupitelstvo dnes neschválilo program svého zasedání, bylo jednání primátorem města po necelých pěti minutách ukončeno. (zr) 

 

Mohlo by vás zajímat:

Trolejbusový výlet do historie

Trolejbusový výlet do historie

Tématem sobotní akce jsou pardubická náměstí

Zkoumá se šest variant

Zkoumá se šest variant

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Nová basketbalová hala, astronomický dalekohled a oprava autobusových zastávek

Jeďte na kole, dostanete najíst

Jeďte na kole, dostanete najíst

Město v úterý obnoví akci Snídaně pro cyklistu

Pohledy do minulosti

Pohledy do minulosti

Fotografické skvosty Jiřího Tomana uvidíte na zámku i „kulatém rohu“

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA