Příští rok jinak

Dostihy - 24. 12. 2023
Příští rok jinak

PARDUBICE - Zásadní obměnou projde v příštím roce podzimní část sezóny na dostihovém závodišti. Pořadatelé na polovinu měsíce září zařadili do kalendáře místo výstavy Koně v akci novinku v podobě dostihového víkendu. Ten bude hned dvojí oslavou. Na návštěvníky čeká program Evropského dne koní a Dožínek.

 

Výstava Koně v akci má za sebou čtvrt století dlouhou historii. Od prvního ročníku byla vyhledávaným programem pro chovatele i širší veřejnost. Během pětadvaceti ročníků prezentovala několik tisíc koní různých plemen, představila koně z celého světa a nabídla množství soutěží, národních šampionátů a tradičních závodů. Všechno ale jednou končí. Podobný typ akcí je v posledních letech stále obtížnější realizovat. Možnosti chovatelských svazů jsou v současné době po všech stránkách omezené a zájem ze strany chovatelů i veřejnosti bohužel klesá.

 

Máme obrovský respekt ke všem lidem, kteří stáli u zrodu výstavy a kteří ji po dlouhé roky organizovali a věnovali jí své profesionální kvality i čas. Vážíme si toho a děkujeme za to,“ říká předsedkyně představenstva Dostihového spolku a.s. Štěpánka Fraňková. „Pětadvacáté výročí je krásné jubileum a symbolické číslo pro loučení. Návštěvníky závodiště ale rozhodně nechceme připravit o podzimní část programu. A proto nabízíme Podzimní slavnosti,“ dodává.

 

V termínové listině tyto slavnosti obsadily víkend 14. a 15. září 2024. Sobotní část je tradičním Evropským dnem koní, který vyhlašuje evropská síť „koňských měst“ EURO EQUUS. Dostihovým vrcholem této části oslav bude závěrečná kvalifikace na 134. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou. V neděli se pak uskuteční další dostihový mítink, tentokrát především s rovinovými dostihy a proutkami, který doplní program okresních dožínek. Ty v posledních letech navštěvuje několik tisíc diváků, především rodin s dětmi.

 

Přesnou podobu programu víkendových slavností v tuto chvíli ladíme, chceme návštěvníkům nabídnout dostihové zážitky spojené s bohatým doprovodným programem. Ten zcela určitě nebude kopií výstavy Koně v akci, ale koně v něm budou hrát hlavní roli,“ prozrazuje ředitel Dostihového spolku a.s. Jaroslav Müller. (noh) Ilustrační foto: zavodistepardubice.cz

Mohlo by vás zajímat:

V sobotu opět na dostihy

V sobotu opět na dostihy

Pardubické závodiště uvidí rovinový program i kvalitní proutěnky

Blíží se třetí kvalifikace

Blíží se třetí kvalifikace

Již v sobotu je na programu třetí kvalifikace na Velkou pardubickou

Kolesa zakončily sezonu

Kolesa zakončily sezonu

Žokej Myška vyhrál hlavní dostih

V hlavní roli Registana

V hlavní roli Registana

Při sobotních dostizích se poběží i závod klisen nesoucí jméno Registany

V pátek na dostihy

V pátek na dostihy

Dvoudenní mítink s atraktivní nabídkou i programem pro děti

Kvalifikaci na Velkou vyhrál Del Rey

Kvalifikaci na Velkou vyhrál Del Rey

První kvalifikaci na 132. Velkou pardubickou ovládl hnědák Del Rey