Vlajka pro Tibet

Město Pardubice - 10. 03. 2021
Vlajka pro Tibet

 

PARDUBICE - Od dnešního rána zdobí pardubickou radnici tibetská vlajka, symbolizující boj Tibeťanů proti čínské okupaci. Nejen Pardubice, ale i další města, která se dnes připojila k této mezinárodní kampani organizované vždy 10. března, si tak připomínají násilím potlačené povstání, při kterém zemřely desítky tisíc tibetských občanů.

„I navzdory těžké době, kterou nyní všichni procházíme, bychom neměli zapomínat na tato významná výročí. Na porušování lidských práv a svobod je potřeba neustále upozorňovat, navíc je důležité, aby se historické události, které měly tragické následky a přinesly řadu obětí, již neopakovaly. Vyvěšením tibetské vlajky chceme alespoň symbolicky podpořit Tibeťany v jejich boji za spravedlnost, jejich práva a především svobodu,“ podotýká primátor Martin Charvát.

Pardubice se k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet poprvé zapojily v roce 2003, přičemž první vlajky byly v rámci ČR vyvěšeny v roce 1996. Vlajky přitom „nezdobí“ jen budovy státní správy, pravidelně je začaly vyvěšovat také některé školy či různé organizace. Kromě vyvěšení vlajek kampaň doplňují tematické přednášky, výstavy a koncerty, z dalších zemích se do akce zapojují například Německo, Francie, Belgie nebo Itálie. Letos tomu navíc bude 62 let, kdy obyvatelé v tibetském správním centru Lhase povstali proti čínské správě. Na 80 000 Tibeťanů zemřelo, další oběti si vyžádaly roky v zajetí či protestní akce, při kterých se téměř 160 lidí upálilo. (iko) Foto: MĚSTO PARDUBICE

Mohlo by vás zajímat:

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý

Pozor na sobotní omezení

Pozor na sobotní omezení

Pardubický vinařský maraton přinese rozsáhlé změny MHD

Vítaná zodpovědnost

Vítaná zodpovědnost

Obyvatelé Pardubic v loňském roce vytřídili přes 400 tisíc kilogramů elektroodpadu

Posadit se půjde

Posadit se půjde

Ve Studáneckém lese vyroste nový altán