Spolu-živy

Kultura - 04. 02. 2024
Spolu-živy

PARDUBICE - V pondělí 5. února se na Malé scéně Východočeského divadla uskuteční premiéra scénického čtení hry Spolu-živy, kterou divadlo uvede v rámci cyklu INprojekty, zaměřujícího se především na současnou dramatiku a palčivé problémy dnešní doby.



Autorkou textu a současně i jeho inscenátorkou je Kateřina Volánková. 
„Kateřina je velmi aktivní umělkyní – je režisérkou, dramaturgyní a mnohdy i autorkou textů. Jako dramaturgyně nyní pracuje v Dejvickém divadle, dramaturgicky spolupracovala na dvou inscenacích pražského Divadelního spolku JEDL Jana Nebeského a Lucie Trmíkové. Jako autorka a režisérka vytvořila mezinárodní projekt pro studenty středních škol na Nové scéně pražského Národního divadla pod hlavičkou ND Young. Nyní se připravuje na režii Cesty kolem světa, kterou napsala spolu s dramaturgy Marií Novákovou a Jiřím Janků pro Západočeské divadlo v Chebu,“ říká dramaturgyně Anna Zindulková Hlaváčková.



Chystaná inscenační črta představí divákům nezvyklý žánr dokumentárního dramatu. Spolu-živy nabídnou příběh tří matek samoživitelek, které se rozhodly svoji tíživou životní situaci řešit sdílením jedné domácnosti. Ztvárňovat je budou Romana Chvalová, Veronika Malá a Karolína Šafránková.



„Text vznikl na základě skutečných výpovědí žen na podzim roku 2019, v době, kdy Kateřina Volánková ještě studovala režii na Katedře činoherního divadla pražské DAMU. Nyní čerstvá absolventka se ve svém textu zaměřila především na fakt, že matky samoživitelky patří v rámci České republiky mezi nejohroženější sociální skupiny. Přes neziskovou organizaci Klub svobodných matek, jež poskytuje finanční, materiální i právní pomoc samoživitelkám, narazila na paní Marcelu, která na Ostravsku iniciovala vznik sdílené domácnosti a vytvořila tak příznivé prostředí pro další samoživitelky. Každá z těchto tří žen se do své tíživé životní situace dostala z odlišných důvodů, nicméně výpovědi všech ukazují na velké odhodlání bojovat se samotou a špatným finančním zázemím,“ prozrazuje Anna Zindulková Hlaváčková.



Po premiéře bude následovat tradiční diskuze s tvůrčím týmem, k němuž se přidá i paní Marcela a paní Anna. 
Na to jsem velmi zvědavá a těším se. Věřím, že každá debata a vzájemné setkávání mohou věci měnit a obohacovat je. Určitě to všichni známe – nejcennější pocit je cítit podporu v momentu, kdy se cítím nesvůj a mám pochyby o sobě či svém životě. O tom jsou i Spolu-živy. Ona vzájemná podpora sdílené domácnosti dala všem naději, že se můžou od dna odrazit a zkusit to jinak,“ dodává Kateřina Volánková. (RaS) Foto: VČD (Na snímku autorka textu a režisérka v jedné osobě Kateřina Volánková)

Mohlo by vás zajímat:

Jarní koncert JK Bandu je zde

Jarní koncert JK Bandu je zde

V závěru zazní velká orchestrální směs nejkrásnějších skladeb Glenna Millera

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality