Mít oči k vidění

Město Pardubice - 14. 02. 2024
Mít oči k vidění

PARDUBICE - Město se aktivně angažuje v podpoře zdraví a prevence u nejmladších občanů. Téměř 800 000 korunami totiž podpořilo projekt „Mít oči k vidění“, který se u dětí zaměřuje na prevenci v oblasti zraku. Dotace schválilo lednové zastupitelstvo.

 

„Projekt Mít oči k vidění je zaměřený na včasnou zrakovou prevenci u předškolních dětí. Screening však podstupují nejen děti, které nově do školky nastoupí, ale také ty, které jsou v posledním ročníku. Letos tímto preventivním vyšetřením v našich školkách zdarma projde se souhlasem rodičů 2000 dětí. Výhodou je, že se tak děje přímo na půdě školek,“ přiblížil náměstek primátora zodpovědný za školství a zdravotnictví Jakub Rychtecký s tím, že pro město, které hradí náklady spojené se screeningem, to zajišťuje už od roku 2009 organizace PROZRAK. Tento typ prevence však mohou využít i děti, které do mateřské školky nechodí, a to v rámci screeningových dnů PROZRAKu, které proběhnou v pardubické nemocnici. V tomto případě se počítá se zhruba 200 dětmi. „Každá koruna investovaná do včasného záchytu zrakových vad u dětí v předškolním věku se vyplatí, protože se daří řadu očních vad odstranit včasnou léčbou a tréninkem zraku na základě následné odborné péče,“ objasnil Rychtecký. Zastupitelé tomuto projektu schválili dotaci ve výši 498 600 korun.

 

Právě kvalitní následná péče je zajištěna ve spolupráci s PROZRAKEM a Pardubickou krajskou nemocnicí. Radnice proto pomohla se vznikem a vybavením Centra integrované péče pro děti s poruchami binokulárního vidění přímo v areálu nemocnice, jejíž roční provoz podporuje dalšími 269 tisíci korunami. Tento projekt už je určený pro děti s poruchami binokulárního vidění a jedná se tedy o následnou péči. „Děti zde mohou využít služeb odborného zdravotnického personálu, tedy ortoptistky a navíc speciálního pedagoga tyflopeda. Ty s nimi pomocí speciálních přístrojů a formou hravých činností provádí „reedukaci“ zraku. Výhodou tohoto centra je, že v něm děti intenzivně cvičí tupozraké oko,“ doplnil Rychtecký.

 

Fungováním Centra integrované péče pro děti s poruchami binokulárního vidění se na území města podařilo vytvořit unikátní systém plošné péče o zrak pardubické předškolní populace. (kvl) Foto: PROZRAK

Mohlo by vás zajímat:

Trolejbusový výlet do historie

Trolejbusový výlet do historie

Tématem sobotní akce jsou pardubická náměstí

Zkoumá se šest variant

Zkoumá se šest variant

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Nová basketbalová hala, astronomický dalekohled a oprava autobusových zastávek

Jeďte na kole, dostanete najíst

Jeďte na kole, dostanete najíst

Město v úterý obnoví akci Snídaně pro cyklistu

Pohledy do minulosti

Pohledy do minulosti

Fotografické skvosty Jiřího Tomana uvidíte na zámku i „kulatém rohu“

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA