Vláda musí jednat urgentně

Region - 15. 02. 2024
Vláda musí jednat urgentně

PARDUBICKO - Problematika financování nepedagogických pracovníků se velmi výrazně dotýká také škol v Pardubickém kraji. Celkově se situace dotýká 33 úvazků nepedagogů na středních školách a 90 úvazků na základních a mateřských školách. Podle hejtmana Martina Netolického je situace kritická v pěti krajských středních školách.

 

To, že se nedaří dohodnout vládě podmínky, za kterých budou čerpány finanční prostředky pro nepedagogické pracovníky, zejména z hlediska objemu financí, nepovažuji rozhodně za dobrou zprávu. I na základě jednání se starosty měst a obcí, ale také jednání s řediteli našich středních škol, jsem prověřoval celou situaci v Pardubickém kraji a ta je opravdu tristní. Ředitelé dostali minulý týden rozpis prostředků na letošní rok a v mnoha případech dochází k výraznému poklesu. Ve školách, které plně využily limit nepedagogických pracovníků, je pokles dokonce fatální. Z toho důvodu jsem přesvědčený, že je potřeba situaci ze strany vlády řešit urgentně,“ vyzval hejtman Martin Netolický.

 

 

V Pardubickém kraji se jedná o přibližně 90 úvazků u základních a mateřských škol a 33 úvazků u středních škol, které je nyní nezbytné řešit. Dohromady se bavíme o částce 60 milionů korun v úhrnu za náš kraj. Je pro nás nepřijatelné, aby finanční prostředky na platy ve školství šly na vrub krajských a obecních rozpočtů, protože od počátku nastavení celého systému financování školství je právě tato částka dotačním vztahem, tedy že kraje pouze přerozdělují finanční prostředky státní. Není tedy možné, aby peníze, které jsou pro kraje a obce určeny na úplně jiné aktivity, byly využívány v oblasti školství jenom proto, že se vláda nedokáže dohodnout na finančním krytí slibů, které dala,“ řekl hejtman Martin Netolický. (DoB) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

Mohlo by vás zajímat:

Šlápněte do pedálů!

Šlápněte do pedálů!

Jsou tu Cyklopecky Východní Čechy 2024

Vylákal téměř 52 milionů korun

Vylákal téměř 52 milionů korun

Byl si vědom neudržitelnosti své hry a přesto v ní pokračoval

Dlouhodobý boj vrcholí

Dlouhodobý boj vrcholí

Změna rozpočtového určení daní pro kraje míří k poslancům

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování