Ti nejlepší z HAMU

Kultura - 16. 02. 2024
Ti nejlepší z HAMU

PARDUBICE - Únorový program Komorní filharmonie pokračuje. Po úspěšných abonentních koncertech s klavíristou Janem Jiraským se v Sukově síni příští týden představí mladí umělci z Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze.

 

Jako sólisté v doprovodu pardubické filharmonie vystoupí klavírista Matyáš Novák, houslistka Terézia Hledíková a dirigent Zdeněk Červinka. Všichni tři už na sebe upozornili nejen v naší zemi, ale také ve světě. Tuto jedinečnou oslavu mladých talentů můžete navštívit ve středu 21. února.

 

Matyáš Novák díky mimořádnému harmonickému cítění, širokému repertoáru a vynikající úhozové technice patří k nejperspektivnějším pianistům své generace. V deseti letech vystoupil poprvé s orchestrem, v devatenácti debutoval v Carnegie Hall, ve dvaceti se představil samostatným recitálem na festivalu Pražské jaro. O jeho zcela mimořádném hudebním talentu svědčí nejen množství cen na domácích a zahraničních soutěžích, ale i fakt, že ve svém mladém věku má v repertoáru čtyři desítky koncertů s orchestrem a stovky skladeb pro sólový klavír. V současné době studuje na HAMU ve třídě  Ivana Klánského.

 

Terézia Hledíková je nadaná houslistka, která během studií ve třídě profesora Jindřicha Pazdery vystupuje pravidelně jako sólistka, komorní a orchestrální hráčka. Zúčastnila se několika celoslovenských a mezinárodních soutěží, kde získala přední umístění, například Talents for Europe v Dolném Kubínu nebo Young Paganini v Polské Legnici. Absolvovala kurzy pod vedením renomovaných houslistů, mezi kterými byli Ilya Gringolts, Vadim Gluzman, Midori Goto, Josef Špaček, Jan Fišer, Dalibor Karvay nebo Alexandra Soumm. Už druhým rokem je stipendistkou Akademie komorní hudby.

 

Klíčovou roli bude hrát celý večer také dirigent Zdeněk Červinka. Ten je absolventem Konzervatoře Jaroslava Ježka v oborech klavír a dirigování. A právě ve studiu dirigování pokračuje i na HAMU pod vedením Tomáše Koutníka, Leoše Svárovského a Lukáše Vasilka. Pravidelně spolupracuje se Symfonickým orchestrem Prahy 8, Komorním orchestrem Vlasty Škampové, Pražským smíšeným sborem a Kühnovým smíšeným sborem.

 

Během večera plného mladé energie a perspektivy uslyšíte Koncert pro housle a orchestr D dur Ludwiga van Beethovena a Brahmsův Koncert pro klavír a orchestr č. 2 B dur. Koncert začne v Sukově síni Domu hudby v 19 hodin. (TZ – KF)  Foto: KFP  (Na snímku pianista Matyáš Novák) 

 

Mohlo by vás zajímat:

Jarní koncert JK Bandu je zde

Jarní koncert JK Bandu je zde

V závěru zazní velká orchestrální směs nejkrásnějších skladeb Glenna Millera

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality