Zelenou bránu čeká rekonstrukce

Město Pardubice - 27. 02. 2024
Zelenou bránu čeká rekonstrukce

PARDUBICE - Město oznámilo plány na velké opravy historické Zelené brány, jedné z významných pardubických dominant. Celkový projekt se zaměřuje na dva stavební objekty: samotnou Zelenou bránu a prostor předbraní. Finance na opravu ve výši 30 milionů korun schválilo pondělní zastupitelstvo.

 

„První fáze projektu bude věnována obnově a ochraně zdiva Zelené brány a předbraní. Zdivo obou objektů je výrazně poškozeno a jeho stav se neustále zhoršuje, čímž dochází k postupné destrukci a odlamování částí,“ uvedl náměstek primátora Jan Hrabal, do jehož gesce spadá odbor majetku a investic a dodal, že z důvodu zachování kulturní hodnoty a historického dědictví města je nezbytné provést rozsáhlé opravy. V rámci předbraní bude rovněž vybudováno nové sociální zařízení pro hosty a personál.

 

Projektovou dokumentaci má odbor majetku a investic hotovou. Posledního ledna radnice také podala žádost o dotaci Národnímu památkovému ústavu. Radní se však nechtějí spoléhat jen na dotaci, která by s ohledem na potřebu rozsáhlých oprav neměla být z pohledu rozpočtu zásadní. „Ta by mohla být spíše příjemným bonusem. Tato historická a velmi navštěvovaná dominanta památkové zóny města už rekonstrukci nutně potřebuje. Věříme, že po opravě bude ještě atraktivnějším turistickým cílem. Podle hotové projektové dokumentace je hodnota rozsáhlé opravy přes 27 milionů korun, další peníze jsou určeny na technický dozor a související náklady,” vysvětlil hlavní důvody první náměstek primátora zodpovědný za ekonomiku a rozpočet Jakub Rychtecký, proč se zastupitelé rozhodli dát této investici prioritu v rámci druhé změny rozpočtu města. Radní budou chtít vyhlásit výběrové řízení na dodavatele co nejdříve. Samotná stavba by mohla začít v létě.

 

Radnice si od revitalizace této výjimečné historické památky slibuje, že tím přispěje k zachování kulturního dědictví města Pardubic. (kvl) Ilustrační foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Zkoumá se šest variant

Zkoumá se šest variant

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Nová basketbalová hala, astronomický dalekohled a oprava autobusových zastávek

Jeďte na kole, dostanete najíst

Jeďte na kole, dostanete najíst

Město v úterý obnoví akci Snídaně pro cyklistu

Pohledy do minulosti

Pohledy do minulosti

Fotografické skvosty Jiřího Tomana uvidíte na zámku i „kulatém rohu“

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany