Spojují je kulturní mlýny

Region - 12. 03. 2024
Spojují je kulturní mlýny

PARDUBICE - Na pozvání náměstka hejtmana Pardubického kraje pro kulturu a investice Romana Línka se přijel podívat do Gočárovy galerie v Automatických mlýnech náměstek pražského primátora a europoslanec Jiří Pospíšil, který je v Praze zodpovědný za oblast kultury, cestovního ruchu, památkové péče, výstavnictví a péči o zvířata.

 

Jako blízkého spolupracovníka mecenášky umění Medy Mládkové a člena správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových, která spravuje Museum Kampa umístěné v prostorách Sovových mlýnů na pražské Kampě, ho Roman Línek požádal o spolupráci na připravovaných projektech Gočárovy galerie.

 

„Mlýny přebudované do kulturních institucí nás samozřejmě spojují.  My máme trochu větší dům, Sovovy mlýny mají zase úžasnou sbírku manželů Mládkových, ale rádi budeme spolupracovat. První příležitost se může naskytnout letos na podzim, kdy Gočárova galerie bude připomínat 100. výročí narození holického rodáka Karla Malicha, jehož díla jsou i ve sbírkách na Kampě,“ řekl Roman Línek.

 

Jiří Pospíšil se seznámil s historií areálu Automatických mlýnů, jeho rekonstrukcí i dalšími plány. „Rád bych vyjádřil obdiv a uznání všem, kteří se o výsledek zasloužili. Jel jsem sem s velkou zvědavostí a musím říci, že výsledek předčil mé očekávání, je to opravdu ikonická stavba. To, že Pardubický kraj budovu koupil a rekonstruoval, možná plně docení až další generace. Díky tomu nepodlehla zkáze a byla účelně využita. Navazuje tak na celosvětový trend využívat industriální objekty právě pro kulturní účely. Myslím, že se Pardubice i díky Gočárově galerii stávají velmocí v oblasti kultury.“

 

Ve stálé expozici nazvané Transmise obdivoval Jiří Pospíšil řadu obrazů, soch a plastik zejména umělců z 2. poloviny 20. století. Prohlédl si také velkorysé prostory, kde bude na podzim výstava Karla Malicha, včetně 11metrové stěny. „Určitě tady nejsem naposledy,“ řekl na závěr. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Ottovy Čechy v Pardubicích

Ottovy Čechy v Pardubicích

Na vernisáži výstavy v Krajské knihovně bude k dispozici i cenná publikace

Vítání ptačího zpěvu

Vítání ptačího zpěvu

Sobotu zpestří muzejní vycházka za ptačími zpěváky

Vznikla nová soutěž

Vznikla nová soutěž

Zdravotní sestry si zaslouží poděkování

Eliminovat překvapení

Eliminovat překvapení

Již nyní se řidiči Správy a údržby silnic Pardubického kraje připravují na další zimní údržbu

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Stahovat a šířit filmy není jen tak

Škoda za téměř 60 milionů korun a hrozba až osmi let za mřížemi

Stavět by se mohlo již letos

Stavět by se mohlo již letos

Spojovací koridor u urgentního příjmu bude vytápěný