Kaple má šanci na obnovu

Město Pardubice - 12. 03. 2021
Kaple má šanci na obnovu

 

PARDUBICE - Kaple Nejsvětější Trojice ve Svítkově čeká na obnovu. Torzo kapličky z konce 19. století, stojící na pozemku města, předají Pardubice spolku Omnium, který chce vrátit bývalou sakrální stavbu zpět do života. Pokud by spolek svému závazku nedostál, zaplatí smluvní pokutu a vrátí nemovitost městu. Bezúplatný převod stavební parcely s rozpadající se kaplí schválili ve čtvrtek zastupitelé města.

„Zapsaný spolek Omnium před časem oslovil město s tím, že by kapličku rád zrekonstruoval. Tehdy ale předání bránily nevyjasněné vlastnické vztahy. Ukázalo se, že pozemek sice město před zhruba čtyřiceti lety odkoupilo, ale kaple stále patří rodině původního majitele. Od dědiců jsme museli kapličku vykoupit, abychom ji nyní mohli předat spolku. Ten počítá s její stavební obnovou do deseti let, je to také podmínka bezúplatného převodu,“ řekl primátor Martin Charvát s tím, že pokud spolek kapli do deseti let neobnoví, zaplatí městu smluvní pokutu ve výši 900 000 korun a pozemek s kaplí se vrátí městu.

Kaple Nejsvětější Trojice stála na západní straně Pardubic. Původně dřevěná stavba byla postavena jako součást lázní v roce 1797 na místech kde vyvěral léčivý pramen. Podle kaple se pro toto území vžil název U Trojice, který se používá dodnes. Kaple i lázně v roce 1860 vyhořely. Na místě byla postavena zděná, pseudogotická kaple, postupem let ale zchátrala a dnes z ní zbývá pouhé torzo.

Zapsaný spolek Omnium se věnuje právě projektům záchrany a obnovy zničených, ohrožených nebo nevyužívaných památek, od drobných staveb, křížů, křížových cest až po velké sakrální i nesakrální památky v České republice. Například na Broumovsku se podílel na přípravě obnovy kostela Všech Svatých v Heřmánkovicích nebo na záchraně řady drobných sakrálních památek. Aktivity má také v Jihočeském, Plzeňském, Ústeckém či Moravskoslezském kraji. (NaH) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

Mohlo by vás zajímat:

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý

Pozor na sobotní omezení

Pozor na sobotní omezení

Pardubický vinařský maraton přinese rozsáhlé změny MHD