Předčí letos Hradec Králové?

Město Pardubice - 15. 03. 2024
Předčí letos Hradec Králové?

PARDUBICE - Radnice se letos připojí do celorepublikové akce Do práce na kole, konktrétně do Květnové výzvy, která se v republice uskuteční už po čtrnácté.

 

„Cílem akce je povzbudit obyvatele města, aby alespoň na měsíc nechali doma auta a do práce se dopravovali na kole nebo pěšky. Nejenom že to ulehčí dopravě ve městě, ale prospěje to i samotným účastníkům, a to jak fyzicky, tak psychicky. Proto jsme se zapojili i my jako radnice, chceme jít příkladem, motivovat nejen Pardubáky, ale třeba i firmy, aby se zapojily jako vstřícný zaměstnavatel. Věříme, že lidé díky účasti ve výzvě zjistí, že pohybovat se po Pardubicích je rychlé, pohodlné a vlastně i zábavné,“ přiblížila náměstkyně primátora zodpovědná za životní prostředí Jiřina Klčová.

 

Princip je velmi jednoduchý. Účastníci vytvoří týmy po dvou až pěti lidech a po celý měsíc budou do práce jezdit na kole nebo chodit pěšky, přičemž své trasy poté zapíší do aplikace. V hlavní kategorii se klade důraz na pravidelnost pohybu, ve vedlejších se pak hodnotí například výkony jednotlivců. Týmy se mohou sestavit z rodinných příslušníků nebo ve firmách. Startovné pak může, stejně jako v případě pardubického magistrátu, za účastníky uhradit zaměstnavatel. Registrace je možná až do 30. dubna 2024.

 

„Do práce na kole pořádá během roku celkem tři akce, přičemž ta květnová je nejdelší, v lednu a září se jedná o týdenní výzvu. Současně také probíhá soutěž Cykloměsto roku, ve které máme z minulého roku jednu výzvu. Loni ji totiž vyhrál Hradec Králové a Pardubice skončily na druhém místě. A to je něco, co chceme letos změnit,” dodala náměstkyně Klčová. 

 

V loňském roce se do Květnové výzvy přihlásilo rekordních 25 621 účastníků z 52 měst České republiky, kteří dohromady zapsali přes 696 000 cest. V přepočtu na kilometry se jednalo o zhruba 5 700 000 kilometrů, což odpovídá zhruba 739 tunám ušetřeným emisí CO2 (oproti cestě autem).

 

Veškeré informace o výzvě jsou dostupné na webové stránce Do práce na kole. (kvl) Foto: MmP

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií