Festival oficiálně začíná

Kultura - 12. 03. 2021
Festival oficiálně začíná

 

PARDUBICE - Ze Sukovy síně Domu hudby zazní v neděli 14. března v 19 hodin první tóny slavnostního zahajovacího koncertu tradičního festivalu Pardubické hudební jaro. Ten je holdem Antonínu Dvořákovi, jehož 180. výročí narození si letos připomínáme. Komorní filharmonii Pardubice bude řídit Jan Talich a sólistou koncertu bude houslista Jan Mráček.

„Tak jako k prvnímu dni v roce patří novoroční koncert Vídeňských filharmoniků, tak k polovině března patří u nás Pardubické hudební jaro. Určitě nejde všechny koncerty odehrát online, bez diváků to jde opravdu jen výjimečně. Ale rozhodli jsme se, že festival zahájíme pandemii navzdory a necháme krásnou hudbu Antonína Dvořáka plynout do domovů posluchačů jako léčivou sílu pro současné dny. Věřím, že alespoň část letošní sezóny muzikanti odehrají naživo, třeba i v posunutých termínech,“ uvedl předseda správní rady pardubického hudebního jara a náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Houslista Jan Mráček je členem České filharmonie. Od dětství patří mezi nejvýraznější talenty své generace. V roce 2011 se stal nejmladším sólistou Symfonického orchestru Českého rozhlasu i nejmladším laureátem Mezinárodní soutěže Pražského Jara 2010. V roce 2014 získal první cenu v Mezinárodní houslové soutěži Fritze Kreislera ve Vídni. Sólově nadále koncertuje po celém světě.

Dirigent JanTalich dostal do vínku nejen v hudebním světě slavné jméno, ale i velkou dávku hudebního talentu. Do každého výkonu jako sólista, primárius nebo dirigent vždy dává momentální interpretační i emocionální maximum.  

Komorní filharmonie Pardubice je orchestr mozartovského typu zaměřující se především na interpretaci děl klasicismu, raného romantismu a komorně-orchestrálních skladeb 20. století. Jeho komorní obsazení mu umožňuje soustředit  se na práci s detailem, preciznost hudebního nastudování a citlivé doprovázení sólistů.
Na programu slavnostního večera jsou Dvořákova Serenáda E dur pro smyčcový orchestr op. 22 a Koncert pro housle a orchestr a moll op. 53. Slovem provází Jiří Vejvoda
Odkaz na stream najdete v neděli 14. 3. 2021 na www.pardubickehudebnijaro.cz . 

Vstup do vysílání je bezplatný, můžete však festival opět podpořit zakoupením dobrovolné vstupenky zde: https://www.pardubickehudebnijaro.cz/vstupenky .

Nestihli jste premiéru? Koncert Fortuna Volubilis v nově zrekonstruovaném Vojtěchově sále na pardubickém zámku můžete stále sledovat zde: https://youtu.be/wGNDknA_7qc

(zun) Foto: INTERNET

 

 

Mohlo by vás zajímat:

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková