Pro lepší prostředí v centru

Město Pardubice - 27. 03. 2024
Pro lepší prostředí v centru

PARDUBICE - Na začátku týdne se začala chystat plocha na Masarykově náměstí poblíž Paláce Pardubice, kde v rámci projektu sídelní zeleně vyroste nový park. Ten bude čítat zhruba 90 kusů nově vysazených dřevin, trvalkové záhony, cestní síť nebo mobiliář.

 

„V úterý ráno práce začaly. Jednalo se o rozměření, přípravu osazovacího rastru a přípravu terénu,“ přiblížila náměstkyně primátora zodpovědná za životní prostředí Jiřina Klčová a pokračovala: „Vzhledem k tomu, o jaké lokalitě se bavíme, se zvolily takové dřeviny, které budou schopné existovat v náročných podmínkách městského prostředí.“

 

Celkem bude tedy vysazeno 16 bíle kvetoucích třešní, 34 růžově kvetoucích třešní, 25 trnovníků akátů, 3 pawlovnie čínské, 4 vícekmenné břízy a 8 javorů. „Na výsadbu má firma čas do konce měsíce dubna, nicméně dřeviny by měly být na svém stanovišti už v následujících dvou týdnech,“ informovala Kristýna Podhajská z Odboru životního prostředí magistrátu.

 

V dalších etapách by měla na ploše přibýt cestní síť, která bude kopírovat již vyšlapané cestičky. Dále přibydou trvalkové záhony kolem chodníků a drobný mobiliář. Celkové náklady na výsadbu stromů by se měly vejít do milionu korun.

 

Výsadba byla navrhnuta za účelem zlepšení kvality životního prostředí, zlepšení mikroklimatických podmínek a se záměrem celkového zlepšení kvality veřejného prostoru. „Chceme z prázdné nevyužívané plochy vytvořit chladivý ostrov uprostřed města se spoustou stromů a okrasnými záhony. Věříme, že díky tomu Pardubákům zpříjemníme pobyt v centru při čekání na autobus nebo na kamarády,“ uzavřela náměstkyně Klčová. (kvl) Foto: MmP

 

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií