Jeden svět je opět tady

Kultura - 07. 04. 2024
Jeden svět je opět tady

PARDUBICE - Mezinárodní festival Jeden svět přináší v letošním ročníku od 9. do 13. dubna v krajském městě několik novinek. Proměnila se jeho vizuální grafická podoba i jeho obsah. Akce nabídne diváctvu mimořádnou příležitost zhlédnout snímky s lidskoprávní tematikou, které v běžné filmové distribuci nejsou dostupné. Zatímco v minulosti se plně soustředila na dokumentární tvorbu, letos nově uvede také hrané snímky. Na výběr budou i krátké příběhy ve virtuální realitě.

 

Uznávaní režiséři

 

Fikční světy představí v Pardubicích poslední natočené snímky uznávaných režisérů. Ladje Ly natočil film Nežádoucí, který sleduje život lidí na předměstí Paříže. Matteo Garrone ve filmu Já, kapitán doprovází mladíky z Dakaru na cestě do Itálie za lepším životem. Skutečné události popisuje hraný příběh Hranice od Agniezsky Holland. Na polsko-běloruské hranici uvíznou uprchlíci, kteří se chtějí dostat do Evropské unie. Drama pobouřilo polské národní konzervativce a režisérka si kvůli výhrůžkám musela najmout v Polsku ochranku.

 

Příběhy hraných filmů souzní s lidskoprávní misí festivalu. Jejich jmenovatelem je naděje na lepší život a potřeba prosté lidské vzájemnosti. Všechny filmy uvádíme v dostupných večerních časech,“ řekla dramaturgyně festivalu v Pardubicích Anna Hrabáčková.   

 

Dokumenty s debatou

 

Stavebním kamenem programu jsou filmy, po kterých následuje moderovaná debata s tvůrci nebo odborníky na zfilmované téma. Úvodním snímkem s následnou rozpravou bude Neviditelný národ. Prezidentka Tchaj-wanu v něm čelí hrozbě čínské agrese. „Dokumenty akcentují aktuální dění a taje blízkého i vzdáleného sousedství. Úvodní úterní debatu věnujeme problematice geopolitiky východní Asie na ose Tchaj-wan-Čína-Hongkong, v dalších dnech otevřeme pohledy na pracovní migraci, lokální politiku a oblast kryptoměn,“ řekla Hrabáčková.

 

Nově virtuální realita

 

Organizátoři do pardubického programu zařadili deset dokumentů, tři hrané snímky a k tomu dva krátké dokumentární filmy ve virtuální realitě, Texada a 21-22 Čína. Texada bývala průmyslovým centrem díky těžbě vápence, to je už minulostí. Autorky mluví s místními lidmi, ale pracují také se sekvencemi animací a ukazují na něm geologické plynutí času. Projekt 21–22 Čína nahlíží na zemi z ptačí perspektivy a odkrývá vzory a změny v krajině způsobené masovou industrializací a urbanizací.

 

Doprovodný program zve na výstavu, venkovní enviromentální hru, koncert a předprojekce.  V době konání festivalu se vyplatí zajít do Klubu 29, kde organizátoři připravili výstavu fotografií Jiřího Pasze. Český novinář, fotograf, dokumentarista a humanitární pracovník se specializuje na lidská práva, pozitivní žurnalistiku, destigmatizaci duševních onemocnění a zvyšování povědomí o humanitárních a rozvojových problémech. K tomu si rodiny s dětmi mohou užít venkovní hru, kterou připravilo Ekocentrum Paleta, tématem bude životní prostředí. (zr)

Mohlo by vás zajímat:

Letní kino Rebel nově

Letní kino Rebel nově

Miloslav Šmídmajer je připraven navázat na vše pozitivní, co vymyslel a vykonal Jan Motyčka

Na kolonádě i na festivalech

Na kolonádě i na festivalech

Prázdninové koncerty Komorní filharmonie Pardubice

V hudbě život Čechů

V hudbě život Čechů

Festival Zlatá Pecka 2024 oslaví 200 let od narození Bedřicha Smetany

Pohádka na Kunětické hoře

Pohádka na Kunětické hoře

Východočeské divadlo promění dominantu Polabí na Čertův hrad

Vahan Mardirossian šéfdirigentem

Vahan Mardirossian šéfdirigentem

Významná osobnost se ujme svého postu od sezony 2025-2026

Náhradní tvář

Náhradní tvář

Petr Nikl se vrací k malbě v nové výstavě