Jeden svět je opět tady

Kultura - 07. 04. 2024
Jeden svět je opět tady

PARDUBICE - Mezinárodní festival Jeden svět přináší v letošním ročníku od 9. do 13. dubna v krajském městě několik novinek. Proměnila se jeho vizuální grafická podoba i jeho obsah. Akce nabídne diváctvu mimořádnou příležitost zhlédnout snímky s lidskoprávní tematikou, které v běžné filmové distribuci nejsou dostupné. Zatímco v minulosti se plně soustředila na dokumentární tvorbu, letos nově uvede také hrané snímky. Na výběr budou i krátké příběhy ve virtuální realitě.

 

Uznávaní režiséři

 

Fikční světy představí v Pardubicích poslední natočené snímky uznávaných režisérů. Ladje Ly natočil film Nežádoucí, který sleduje život lidí na předměstí Paříže. Matteo Garrone ve filmu Já, kapitán doprovází mladíky z Dakaru na cestě do Itálie za lepším životem. Skutečné události popisuje hraný příběh Hranice od Agniezsky Holland. Na polsko-běloruské hranici uvíznou uprchlíci, kteří se chtějí dostat do Evropské unie. Drama pobouřilo polské národní konzervativce a režisérka si kvůli výhrůžkám musela najmout v Polsku ochranku.

 

Příběhy hraných filmů souzní s lidskoprávní misí festivalu. Jejich jmenovatelem je naděje na lepší život a potřeba prosté lidské vzájemnosti. Všechny filmy uvádíme v dostupných večerních časech,“ řekla dramaturgyně festivalu v Pardubicích Anna Hrabáčková.   

 

Dokumenty s debatou

 

Stavebním kamenem programu jsou filmy, po kterých následuje moderovaná debata s tvůrci nebo odborníky na zfilmované téma. Úvodním snímkem s následnou rozpravou bude Neviditelný národ. Prezidentka Tchaj-wanu v něm čelí hrozbě čínské agrese. „Dokumenty akcentují aktuální dění a taje blízkého i vzdáleného sousedství. Úvodní úterní debatu věnujeme problematice geopolitiky východní Asie na ose Tchaj-wan-Čína-Hongkong, v dalších dnech otevřeme pohledy na pracovní migraci, lokální politiku a oblast kryptoměn,“ řekla Hrabáčková.

 

Nově virtuální realita

 

Organizátoři do pardubického programu zařadili deset dokumentů, tři hrané snímky a k tomu dva krátké dokumentární filmy ve virtuální realitě, Texada a 21-22 Čína. Texada bývala průmyslovým centrem díky těžbě vápence, to je už minulostí. Autorky mluví s místními lidmi, ale pracují také se sekvencemi animací a ukazují na něm geologické plynutí času. Projekt 21–22 Čína nahlíží na zemi z ptačí perspektivy a odkrývá vzory a změny v krajině způsobené masovou industrializací a urbanizací.

 

Doprovodný program zve na výstavu, venkovní enviromentální hru, koncert a předprojekce.  V době konání festivalu se vyplatí zajít do Klubu 29, kde organizátoři připravili výstavu fotografií Jiřího Pasze. Český novinář, fotograf, dokumentarista a humanitární pracovník se specializuje na lidská práva, pozitivní žurnalistiku, destigmatizaci duševních onemocnění a zvyšování povědomí o humanitárních a rozvojových problémech. K tomu si rodiny s dětmi mohou užít venkovní hru, kterou připravilo Ekocentrum Paleta, tématem bude životní prostředí. (zr)

Mohlo by vás zajímat:

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Komorní filharmonie doprovodí Chaplina

Ve čtvrtek další projekce němých grotesek se živou hudbou

K Roku české hudby

K Roku české hudby

Čtvrteční abonentní koncert Barocco sempre giovane s houslistou Janem Talichem

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková