Omítka Zelené bráně

Město Pardubice - 13. 03. 2021
Omítka Zelené bráně

PARDUBICE – Otázka, zda omítnout městskou dominantu, či ji ponechat ve stávající (nikoli však původní) podobě s obnaženým zdivem, je rozhodnuta. Zelená brána bude částečně bílá. Postarali se o to zastupitelé města, již se nejtěsnější většinou hlasů přiklonili na jednání ze čtvrtka na pátek k variantě s omítkou.

Je to sice rozhodnutí důležité, nicméně proces, jenž poznamená podobu památky a svým způsobem ji vrátí o více než sto let zpátky, neboť věž v minulosti omítku měla, je teprve na počátku.

Oprava založená na obnově omítek se vzhledem k charakteru zdiva Zelené brány jeví jako nejkomplexnější,“ nechal se již dříve slyšet primátor Martin Charvát. Zvolenou metodu přitom doporučily i odborné posudky obsahující stanoviska vydaná odborem správních agend a odborem hlavního architekta Magistrátu města Pardubic, odborných komisí či Koncepční návrh obnovy zděného pláště, který pro město zpracovala královehradecká Společnost pro rekonstrukce památek. „Jak vyplývá z provedených posudků, konzervační metoda je nevhodná nejen z hlediska náročnosti očištění povrchu kamene, ale i efektivnosti. Stavba by si sice zachovala současnou podobu a byla chráněna před povětrnostními vlivy, ale nevyřešily by se tím teplotní rozdíly zdiva, s čímž souvisí jeho degradace,“ dodává primátor Charvát s tím, že omítnutím zdiva by se Zelená brána navrátila ke své původní podobě, kterou měla do roku 1912.

Myšlenku o omítnutí Zelené bránu podpořily také výsledky veřejné ankety, kterou radnice spustila v červenci 2019. Za dva měsíce, kdy měli obyvatelé možnost se k tomuto tématu vyjádřit, byla pro omítnutí většina ze zapojených respondentů. (zr) Foto: MĚSTO PARDUBICE

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií