Omítka Zelené bráně

Město Pardubice - 13. 03. 2021
Omítka Zelené bráně

PARDUBICE – Otázka, zda omítnout městskou dominantu, či ji ponechat ve stávající (nikoli však původní) podobě s obnaženým zdivem, je rozhodnuta. Zelená brána bude částečně bílá. Postarali se o to zastupitelé města, již se nejtěsnější většinou hlasů přiklonili na jednání ze čtvrtka na pátek k variantě s omítkou.

Je to sice rozhodnutí důležité, nicméně proces, jenž poznamená podobu památky a svým způsobem ji vrátí o více než sto let zpátky, neboť věž v minulosti omítku měla, je teprve na počátku.

Oprava založená na obnově omítek se vzhledem k charakteru zdiva Zelené brány jeví jako nejkomplexnější,“ nechal se již dříve slyšet primátor Martin Charvát. Zvolenou metodu přitom doporučily i odborné posudky obsahující stanoviska vydaná odborem správních agend a odborem hlavního architekta Magistrátu města Pardubic, odborných komisí či Koncepční návrh obnovy zděného pláště, který pro město zpracovala královehradecká Společnost pro rekonstrukce památek. „Jak vyplývá z provedených posudků, konzervační metoda je nevhodná nejen z hlediska náročnosti očištění povrchu kamene, ale i efektivnosti. Stavba by si sice zachovala současnou podobu a byla chráněna před povětrnostními vlivy, ale nevyřešily by se tím teplotní rozdíly zdiva, s čímž souvisí jeho degradace,“ dodává primátor Charvát s tím, že omítnutím zdiva by se Zelená brána navrátila ke své původní podobě, kterou měla do roku 1912.

Myšlenku o omítnutí Zelené bránu podpořily také výsledky veřejné ankety, kterou radnice spustila v červenci 2019. Za dva měsíce, kdy měli obyvatelé možnost se k tomuto tématu vyjádřit, byla pro omítnutí většina ze zapojených respondentů. (zr) Foto: MĚSTO PARDUBICE

Mohlo by vás zajímat:

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Manévr v jednosměrce opilci za volantem nevyšel. Naboural do zaparkovaného auta

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Město podpořilo investici do ambulance paliativní medicíny v Dražkovicích

Flotila se rozrůstá

Flotila se rozrůstá

Pardubický dopravní podnik nakoupil další parciální trolejbusy

Výměna po čtvrtstoletí

Výměna po čtvrtstoletí

Město investovalo do modernizace chladícího systému v pardubické aréně

Nadané a zvídavé mládí

Nadané a zvídavé mládí

Dětský a Studentský parlament za sebou mají další nabitý ročník

Cestující pod dohledem

Cestující pod dohledem

Pardubický dopravní podnik vybavil kamerami všechna svá vozidla