Kouzelný klarinet

Kultura - 13. 04. 2024
Kouzelný klarinet

PARDUBICE - Dubnové abonentní koncerty věnuje Komorní filharmonie sólovému klarinetu. Tomuto dřevěnému dechovému nástroji bude patřit celá první půlka večera ve dnech 15. a 17. dubna 2024, kdy se Sukova síň rozezní tradičně v 19 hodin. Jako sólista se představí Irvin Venyš, jeden z nejvýraznějších umělců své generace.

 

Hrát bude klasiku od Mozarta - Koncert pro klarinet a orchestr A dur K 622. Téma jeho druhé věty je považováno za nejkrásnější melodii, která byla kdy napsána. Zahraje ale i soudobou skladbu Sylvie Bodorové - Babadag pro klarinet a smyčce. Dirigovat bude Ondřej Vrabec, další nevšední osobnost české hudební scény. Kromě dirigování (je šéfdirigentem Karlovarského symfonického orchestru) totiž působí jako sólohornista České filharmonie, komorní hráč a pedagog na Akademii múzických umění v Praze.

 

Historie klarinetu a uváděných skladeb

 

Za přímého předchůdce klarinetu považujeme chalumeau, které koncem 17. století zdokonalil norimberský nástrojař Johann Christoph Denner. Nástroj s názvem clarinette se začal objevovat kolem roku 1710 v Norimberku a postupně vytlačil svého předchůdce, který zůstal v lidové hudbě. Název má odvozený od vysoké trubky – klariny, kterou měl ve vyšších polohách zastupovat. Do orchestru pronikal postupně, protože byl drahý a náročný na hru kvůli většímu množství klapek. Jako první ho použil Jan Václav Stamic v Mannheimu, a to v symfonii z roku 1755, plně ho etabloval až Ludwig van Beethoven.

Wolfgang Amadeus Mozart si klarinet zamiloval a užíval ho nejen jako součást orchestru, ale také sólově i v komorní hudbě. Koncert pro klarinet a orchestr A dur patří k jeho nejkrásnějším a posledním dokončeným dílům.



Sylvie Bodorová (nar. 1954) patří ke známým českým skladatelkám. Celosvětový ohlas získal například její smyčcový kvartet Terezín Ghetto Requiem s barytonovým sólem z roku 1998, který zazněl na mnoha místech USA, v britské Wigmore Hall, berlínské Deutsche Oper, Warwicku, Coventry a jinde. V její tvorbě, která v poslední době inklinuje k neoexpresionismu, se inspiruje i oblastí romské nebo židovské hudby. Skladbu Babadag pro klarinet a smyčce napsala v roce 2010 původně pro zahajovací koncert Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha, přičemž inspirací jí bylo právě i umění Irvina Venyše. (zdroj Petr Vacek)



Ve druhé polovině koncertu zazní Slovácká suita Vítězslava Nováka. Ten ji původně v roce 1903 složil pro sólový klavír, ale vzápětí ji zinstrumentoval pro malý orchestr s varhanami a harfou. Tematicky čerpá ze slováckého folkloru a programním způsobem popisuje život lidí v osadě Javorník blízko Strážnice na Slovácku. Tato suita patří ke skladatelovým nejhranějším dílům. (zdroj Petr Vacek) (TZ-KF)

Mohlo by vás zajímat:

Letní kino Rebel nově

Letní kino Rebel nově

Miloslav Šmídmajer je připraven navázat na vše pozitivní, co vymyslel a vykonal Jan Motyčka

Na kolonádě i na festivalech

Na kolonádě i na festivalech

Prázdninové koncerty Komorní filharmonie Pardubice

V hudbě život Čechů

V hudbě život Čechů

Festival Zlatá Pecka 2024 oslaví 200 let od narození Bedřicha Smetany

Pohádka na Kunětické hoře

Pohádka na Kunětické hoře

Východočeské divadlo promění dominantu Polabí na Čertův hrad

Vahan Mardirossian šéfdirigentem

Vahan Mardirossian šéfdirigentem

Významná osobnost se ujme svého postu od sezony 2025-2026

Náhradní tvář

Náhradní tvář

Petr Nikl se vrací k malbě v nové výstavě