Uspějí v Portugalsku?

Město Pardubice - 23. 04. 2024
Uspějí v Portugalsku?

PARDUBICE - Památník Zámeček soutěží o prestižní titul Evropské muzeum roku, který uděluje Evropské muzejní fórum (European Museum Forum). Společnost mu dělají muzea různých zaměření z celé Evropy včetně dvou českých. Vyhlášení proběhne 4. května v portugalském Portimãu.

 

Cena Evropské muzeum roku je udělována od roku 1977 novým muzeím otevřeným nejdéle tři roky nebo muzeím, která prošla výraznou modernizací a rozšířením budov. Vedle tohoto hlavního titulu je udělováno několik dalších cen včetně Muzejní ceny Rady Evropy (Council of Europe Museum Prize).

 

„Nominace na prestižní muzejní cenu a účast na konferenci a slavnostním vyhlášení jsou skvělou příležitostí k šíření povědomí o památníku a tragických událostech spojených s heydrichiádou na Pardubicku,“ uvedl ředitel Památníku Zámeček Pardubice Viktor Janák. „Je nám ctí být ve společnosti nominovaných muzeí z celé Evropy, mezi kterými se památník neztratí,“ dodal.

 

Slavnostní vyhlášení cen bude vyvrcholením konference, která se uskuteční od 1. do 4. května v portugalském městě Portimão. Památník Zámeček Pardubice se zúčastní jak slavnostního ceremoniálu, tak konference, na které bude součástí panelu Difficult Pasts and Their Contemporary Legacies.

 

Památník v roce 2022 získal dvě ocenění ze Stavby roku: Cenu za mimořádný společenský přínos a Cenu předsedy Senátu Parlamentu České republiky. Získal také nominaci na prestižní Českou cenu za architekturu a mezinárodní muzejní ceny Živa Award. V roce 2023 vyhrál cenu Stavba roku 2023 v Pardubickém kraji a byl nominován na mezinárodní cenu Luigi Micheletti Award. Památník byl otevřen v říjnu 2021.

 

Na místě dnešního Památníku Zámeček bylo v období heydrichiády v roce 1942 popraveno celkem 194 osob, mezi kterými byli i dospělí obyvatelé vypálené obce Ležáky. Moderní expozice připomíná oběti, příběh výsadku Silver A, který je úzce spojen s Pardubicemi, odboj i kolaborantství. Vše pak zasazuje do kontextu předválečného a poválečného dění. Návštěvnický zážitek umocňuje architektonické provedení památníku, které pracuje se syrovými materiály jako je beton nebo ocel, s hrou světla a stínu či svažující se podlahou. (TZ-KH) Foto: ONDŘEJ BOUŠKA

Mohlo by vás zajímat:

Zkoumá se šest variant

Zkoumá se šest variant

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Nová basketbalová hala, astronomický dalekohled a oprava autobusových zastávek

Jeďte na kole, dostanete najíst

Jeďte na kole, dostanete najíst

Město v úterý obnoví akci Snídaně pro cyklistu

Pohledy do minulosti

Pohledy do minulosti

Fotografické skvosty Jiřího Tomana uvidíte na zámku i „kulatém rohu“

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí