Bez hluku a emisí

Město Pardubice - 21. 05. 2024
Bez hluku a emisí

PARDUBICE - V Tyršových sadech aktuálně probíhá instalace dobíjecích stanic pro robotické sekačky.

 

„Po zkušebním provozu na podzim loňského roku jsme se rozhodli pro zakoupení dvou robotických sekaček Belrobotics, které by měly sekat asi polovinu pobytových trávníků v Tyršových sadech,“ sdělila Klára Sýkorová, místopředsedkyně akciové společnosti Služby města Pardubic.

 

Pomocí těchto sekaček se zlepší údržba pobytových trávníků. Sekačky jsou bateriové a na rozdíl od běžně používaných sekaček naprosto bezhlučné a neobtěžují návštěvníky parku spalinami z motorů. Další jejich výhodou je, že pracují, kromě doby nabíjení, prakticky neustále, a tak posekají trávník mnohem častěji, než je obvyklé při běžné údržbě. Spolu s ostrými sekacími břity to pro trávník znamená menší stres (odřezává se opravdu jen malý kostek trávy a řez je ostrý) což ve výsledku znamená nižší výpar a hustší trávník.

 

„Mám velkou radost, že v Tyršových sadech jsou nyní využívány moderní robotické sekačky, které pro nás nainstalovaly a provozují Služby města Pardubic a.s. Vážím si naší spolupráce, protože nám umožňuje přinášet významný pokrok v péči o zelené plochy. Robotické sekačky zajišťují efektivnější údržbu, snižují hluk a emise, a tím přispívají k čistějšímu a příjemnějšímu prostředí pro všechny návštěvníky parku. Jsem přesvědčen, že tato inovace výrazně zlepší kvalitu našich veřejných prostranství a přinese návštěvníkům lepší zážitek z pobytu v Tyršových sadech. Děkuji Službám města Pardubic za jejich úsilí při realizaci této inovativní technologie,“ uvedl Filip Šťastný, starosta Městského obvodu Pardubice I.

 

„Moc si vážíme spolupráce s Městským obvodem Pardubice I, zejména v oblasti Tyršových sadů, které jsou výkladní skříní pardubické zeleně,“ dodala na závěr Klára Sýkorová.

Sekačky budou jezdit v části parku ke zdymadlu a budou občas na vymezených úsecích přejíždět i cestičky. Jsou vybaveny pěti sonary, které v kombinaci se senzory umožňují detekci jakýchkoliv překážek. Při nadzvednutí se vypínají a posílají signál o zastavení a aktuální poloze obsluze. (TZ – zr) Foto: SmP

 

Mohlo by vás zajímat:

Pardubice ocenily významné občany

Pardubice ocenily významné občany

Medaile převzalo devět osobností z různých odvětví společenského života

Premiér otevřel zastávku a lávku

Premiér otevřel zastávku a lávku

Na mohutných investicích Správy železnic se podílelo i Město Pardubice

Památník Zámeček zve na pietní akt

Památník Zámeček zve na pietní akt

Připomenuto bude 82. výročí heydrichiády na Pardubicku

Automatické mlýny zdobí Loďka

Automatické mlýny zdobí Loďka

Interaktivní dílo Davida Černého podpoří děti s hendikepem

Špičková úroveň musí být zachována

Špičková úroveň musí být zachována

Východní tribuna pardubického plochodrážního stadionu ve Svítkově projde rekonstrukcí

Trnová přinese změny v MHD

Trnová přinese změny v MHD

Zajištění přepravy je pro dopravní podnik velkou výzvou, pomohli i kolegové z Hradce Králové