Trnová přinese změny v MHD

Město Pardubice - 29. 05. 2024
Trnová přinese změny v MHD

PARDUBICE – Cestující v městské hromadné dopravě čekají především v severní části krajské metropole od soboty 1. června velké změny. 

 

„Tříměsíční kompletní uzavírka okružní křižovatky v Trnové, která pro vozidla MHD „uzavře“ i ulici Poděbradskou, se dotkne dvanácti, převáženě trolejbusových, linek. Na náhradních trasách, které jsou z větší části bez trolejového vedení, budeme nuceni nasadit parciální (bateriové) trolejbusy nebo autobusy. Tak vysoké požadavky na vozidla nezávislé trakce nejsme schopni našimi stávajícími vozidly pokrýt. V tuto chvíli nám vyšel ochotně vstříc hradecký dopravní podnik a zapůjčil nám tři autobusy, další dvě vozidla jsme získali zapůjčením předváděcích elektrobusů E-WAY od společnosti Iveco Bus.“ vysvětluje ředitel Dopravního podniku Tomáš Pelikán.

 

„100 % elektrické autobusy E-WAY, které si pardubičtí cestující v průběhu výluky vyzkouší, jsou určeny pro provoz po městě a svým řešením nabízejí estetické a komfortní prostředí pro cestující i řidiče. Testování elektrobusů v tak náročném provozu, který nás tyto tři měsíce čeká, přinese významné poznatky pro plánování budoucího pořízení většího počtu takových vozidel. Pro financování jejich nákupu budeme usilovat o dotace, naším cílem je nasazení prvních vozidel v roce 2026. Všechny naše rozvojové stavební projekty již obsahují přípravu pro instalaci dobíjecích stanic pro tyto elektrobusy,“ pokračuje Tomáš Pelikán.

 

Přestavba okružní křižovatky v Trnové (U Kalvodů) II. etapa bude zahájena v sobou 1. června. Dojde k úplné uzavírce úseku mezi zastávkami Poděbradská a Globus. Pro individuální dopravu i MHD je stanovena objízdná trasa přes Staré Hradiště nebo po silnici I/37. Uzavírka proto významně zasáhne do provozu MHD.

 

Od 1. 6. dojde ke změně tras všech linek, které uvedeným úsekem projíždí. Trolejbusová linka 3 pojede po objízdné trase ze zastávky Stavařov ulicí Bělehradskou, po silnici I/37 do zastávky Semtín, zastávka a dále do Bohdanče (nebude obsluhovat zastávku Globus), po stejné trase pojede i ve směru na nádraží, na objízdné trase obslouží všechny nácestné zastávky. Linka 4 bude ukončena v zastávce Polabiny, točna. Linka 7 bude vedena z náhradní zastávky Poděbradská umístěné před SOU plynárenským ulicí Karla Šípka, přes Polabiny, Sluneční po silnici I/37 do zastávky Globus, parkoviště, případně dále do Rybitví. Linka 11, s výjimkou spojů do Rybitví, bude ukončena v zastávce Polabiny, točna, provoz na lince bude posílen. Spoje do Rybitví pojedou po stejné trase jako linka 3, tedy ulicí Bělehradskou a po silnici I/37, linka nebude obsluhovat zastávku Globus (tuto zastávku bude po dobu výluky obsluhovat pouze linka 7). K omezení dojde na lince 13, ta pojede ze zastávky Stavařov přes zastávky Univerzita, Cihelna a přes Staré Hradiště do Ohrazenic, interval na lince bude v pracovních dnech prodloužen na 15 minut. Linka 33 bude s výjimkou spojů do Rybitví ukončena v náhradní zastávce Poděbradská. Spoje do Rybitví budou z náhradní zastávky Poděbradská pokračovat po objízdné trase ulicí Karla Šípka, přes Polabiny, Sluneční a po silnici I/37 do zastávky Semtín, zastávka a dále ve své trase. Trolejbusy na lince 2 budou až do konce II. etapy uzavírky i nadále ukončeny v zastávce Polabiny, Sluneční. Linka 30 nebude od 1. 6. do konce uzavírky provozována, v části trasy bude nahrazena linkou 13.

 

Změna se dotkne také některých autobusových linek. Autobusy na lince 17 pojedou ze zastávky Terminál Univerzita bez zastávek přes Staré Hradiště do náhradní zastávky Ohrazenice, škola a dále do Srchu. Linka 18 pojede z Hlavního nádraží do zast. Polabiny, Okrajová (v opačném směru Polabiny, Sluneční) a po objízdné trase ulicí Nádražní do zastávky Semtín, zastávka. Linka nočního provozu 99 pojede ve směru na nádraží ze zastávky Terminál Univerzita přes Staré Hradiště do zast. Ohrazenice, škola a dále po silnici I/37 do zastávky Polabiny, Sluneční, po stejné trase pojede i v opačném směru. Pro spojení Ohrazenic se školami v Polabinách budou zavedeny ranní výpomocné spoje linky 913. Trasy všech linek včetně map a jízdní řády jsou uveřejněny na internetových stránkách Dopravního podniku města Pardubic www.dpmp.cz. (zr) Ilustrační foto: ROMAN MARČÁK

Mohlo by vás zajímat:

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Manévr v jednosměrce opilci za volantem nevyšel. Naboural do zaparkovaného auta

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Město podpořilo investici do ambulance paliativní medicíny v Dražkovicích

Flotila se rozrůstá

Flotila se rozrůstá

Pardubický dopravní podnik nakoupil další parciální trolejbusy

Výměna po čtvrtstoletí

Výměna po čtvrtstoletí

Město investovalo do modernizace chladícího systému v pardubické aréně

Nadané a zvídavé mládí

Nadané a zvídavé mládí

Dětský a Studentský parlament za sebou mají další nabitý ročník

Cestující pod dohledem

Cestující pod dohledem

Pardubický dopravní podnik vybavil kamerami všechna svá vozidla