Památník Zámeček zve na pietní akt

Město Pardubice - 31. 05. 2024
Památník Zámeček zve na pietní akt

PARDUBICE - Památník Zámeček zve na pietní akt k 82. výročí heydrichiády na Pardubicku, který se uskuteční v pondělí 3. června od 13 hodin. Akt se koná pod záštitou prezidenta České republiky Petra Pavla a záštitou ministra kultury Martina Baxy. Při této příležitosti budou nově představeny unikátní předměty a svědectví spojené s vypálením osady Ležáky.

 

Pietní akt připomíná oběti popravené na Zámečku během druhého stanného práva, které bylo vyhlášeno 27. května 1942 po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V červnu a červenci 1942 vyhaslo na pardubickém popravišti 194 životů. „Datum pietního aktu je od minulého roku pevné a 3. červen nebyl vybrán náhodně – právě v tento den bylo zavražděno prvních 5 obětí,“ upřesnil ředitel Památníku Zámeček Viktor Janák.

 

Pietní akt začne ve 13 hodin kladením květinových darů, následovat budou proslovy hostů a vystoupení chlapeckého sboru Bonifantes. Předpokládaný konec oficiální části je ve 14 hodin. Expozice památníku bude při této významné události otevřena od 10 do 17 hodin, vstup bude zdarma.

 

Při příležitosti pietního aktu budou ve foyer památníku vystaveny unikátní předměty, které jsou spojeny s vypálením osady Ležáky – originální šavle a hlášení četníků, kteří byli u zániku osady přítomni. Předměty budou k vidění do Dnů evropského dědictví, tedy do víkendu 7. a 8. září, zapůjčilo je muzeum Četnická stanice Chlumec nad Cidlinou.

 

Účast na pietním aktu potvrdili Věra Kovářová, první místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR; paní Miluše Horská, senátorka; pan Jan Holovský, ředitel odboru muzeí a galerií Ministerstva kultury. Pietního aktu se dále zúčastní Její Excelence Gita Kalmet, velvyslankyně Estonské republiky; Její Excelence Ljiljana Pancirov, velvyslankyně Chorvatské republiky; Jeho Excelence Daan Feddo Huisinga, velvyslanec Nizozemského království; či Její Excelence Bettina Kirnbauer, velvyslankyně Rakouské republiky. Přítomni budou zástupci velvyslanectví Francouzské republiky, Spolkové republiky Německo, Státu Izrael a Velké Británie a Severního Irska. Oběti uctí také Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje, vedení Statutárního města Pardubice, zúčastní se i zástupci mnoha paměťových a vzdělávacích institucí a spolků.

 

Mezi 194 popravenými byli dospělí obyvatelé osady Ležáky, přímí podporovatelé výsadku Silver A včetně matky velitele výsadku Alfreda Bartoše Antonie, jejího druha Ferdinanda Cháry a hoteliéra Arnošta Košťála, který ve svém hotelu Veselka zaměstnal výsadkáře Josefa Valčíka. Posledními popravenými byli 9. července členové sokolské odbojové skupiny S21B z Bohdašína a okolí, kteří poskytli úkryt radistovi Jiřímu Potůčkovi.

 

Moderní expozice Památníku Zámeček připomíná oběti, příběh výsadku Silver A, který je úzce spojen s Pardubicemi, odboj i kolaborantství. Vše pak zasazuje do kontextu předválečného a poválečného dění. Návštěvnický zážitek umocňuje architektonické provedení památníku, které pracuje se syrovými materiály jako je beton nebo ocel, se hrou světla a stínu či svažující se podlahou. (TZ – KH) Foto: TOMÁŠ KUBELKA

Mohlo by vás zajímat:

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Se čtyřmi promile se špatně otáčí

Manévr v jednosměrce opilci za volantem nevyšel. Naboural do zaparkovaného auta

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Pomoc pacientům i zaměstnancům

Město podpořilo investici do ambulance paliativní medicíny v Dražkovicích

Flotila se rozrůstá

Flotila se rozrůstá

Pardubický dopravní podnik nakoupil další parciální trolejbusy

Výměna po čtvrtstoletí

Výměna po čtvrtstoletí

Město investovalo do modernizace chladícího systému v pardubické aréně

Nadané a zvídavé mládí

Nadané a zvídavé mládí

Dětský a Studentský parlament za sebou mají další nabitý ročník

Cestující pod dohledem

Cestující pod dohledem

Pardubický dopravní podnik vybavil kamerami všechna svá vozidla