Město chce pomoci

Město Pardubice - 16. 03. 2021
Město chce pomoci

 

PARDUBICE - Město z Programu podpory v sociální a zdravotní oblasti podpoří sociální a související zdravotní služby, které jsou poskytovány v souladu s komunitním plánem města. O podpoře klíčových poskytovatelů služeb, jako jsou pečovatelská služba, osobní asistence, denní stacionáře, odlehčovací služby, sociálně aktivizační služby pro seniory a zdravotně postižené, intervenční centra, krizová pomoc nebo domácí hospicová péče, rozhodli zastupitelé na svém březnovém jednání.

Právě sociální služby hrají v době koronaviru významnou roli a fungují i navzdory pandemii. „Rozhodli jsme se v této těžké době podržet poskytovatele sociálních služeb, kteří na území města Pardubic zajišťují služby seniorům, lidem s handicapem a ohroženým sociálním vyloučením, ale i potřebným rodinám s dětmi. Díky zodpovědnému hospodaření a vytváření rezerv v programu podpory v předchozích letech jsme mohli letos uvolnit a schválit dotace ve výši 21,77 milionu korun, vyplácet je začneme v řádu dnů,“ konstatuje náměstek primátora Pardubic pro sociální politiku Jakub Rychtecký s tím, že řada lidí se v této nelehké době nachází v obtížných životních situacích, kdy potřebují něčí pomoc, a právě sociální služby jsou pro ně možností, jak tyto těžké chvíle překonat. „Náklady na provoz se přitom poskytovatelům kvůli koronavirové pandemii zvyšují, jelikož musí dodržovat přísné hygienické podmínky a mít dostatek ochranných prostředků,“ podotýká Rychtecký a připomíná i pomoc města v době první vlny, kdy byl na trhu nedostatek ochranných prostředků.

Stejně jako v předchozím období, i tentokrát se město v případě podpory rozhodlo jít cestou dvouletého financování. „Systém víceletého financování se nám v předešlých letech osvědčil a poskytovatelům sociálních služeb, ať už těch registrovaných či neregistrovaných, nabízí stabilizaci při tvorbě rozpočtů a zjednodušuje administrativu. V roce 2022 budeme navíc schopni vyplácet prostředky již na přelomu ledna a února, pro poskytovatele je z hlediska cash flow začátek roku vždy nejobtížnější,“ dodává Rychtecký.

Město Pardubice plánuje rozvoj sociálních služeb na svém území prostřednictvím komunitního plánování. Letos přistoupilo k úplné elektronizaci podávání žádostí o dotace, které vyhodnocuje příslušná komise na základě zásad a pravidel schválených zastupitelstvem města. (iko)

Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

 

Mohlo by vás zajímat:

Trolejbusový výlet do historie

Trolejbusový výlet do historie

Tématem sobotní akce jsou pardubická náměstí

Zkoumá se šest variant

Zkoumá se šest variant

Pardubice získají napojení na vysokorychlostní trať

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Zastupitelstvo odsouhlasilo investice

Nová basketbalová hala, astronomický dalekohled a oprava autobusových zastávek

Jeďte na kole, dostanete najíst

Jeďte na kole, dostanete najíst

Město v úterý obnoví akci Snídaně pro cyklistu

Pohledy do minulosti

Pohledy do minulosti

Fotografické skvosty Jiřího Tomana uvidíte na zámku i „kulatém rohu“

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA