Další v depozitu

Kultura - 17. 03. 2021
Další v depozitu

 

PARDUBICE - Na velkém jevišti Východočeského divadla herci právě dokončují zkoušení poetické hry Jako z pera současné české dramatičky Lenky Lagronové. Text na motivy života, díla a odkazu Boženy Němcové v Pardubicích inscenuje režisér Radovan Lipus, mimochodem autorčin spolužák z DAMU. Hlavní roli ztvárňuje Martina Sikorová. Premiéra, naplánovaná na 20. března, se však z pochopitelných důvodů odkládá.

Obrazivá hra Jako břitva je podložena autorčinou hlubokou znalostí života a díla výjimečné české spisovatelky, ale není životopisná, nelíčí životní příběh Boženy Němcové. „Básnivými doteky se přibližuje k tomu, co je v jejích osudech neuchopitelné. Co je vnitřní svoboda. Z jakých niterných vláken byla utkána mimořádná, složitá osobnost české ženy, jež překonala svou dobu nejen jako spisovatelka,“ uvádí dramaturgyně Jana Pithartová.

Světovou premiéru uvedlo Národní divadlo v Praze roku 2016. Pardubická inscenace bude druhým provedením tohoto titulu na českých scénách.

„Jako břitva je krásná a nesnadná partitura pro čtrnáct rozmanitých hereckých hlasů. Divoká plavba proti proudu času někam do poloviny 19. století, ale přitom vlastně do naší současnosti. Stále se opakující příběh obtížné a odvážné jinakosti, která banální všednost přesahuje a nad žabincově nehybnou hladinu průměru vyčnívá. Božena není mrtvý exponát v muzeu. Je živá!“ dodává Radovan Lipus, jenž v Pardubicích již režíroval tragikomedii rakouského spisovatele Arthura Schnitzlera Duše – krajina širá a hru anglického autora Richarda Beana Až na věky. (RaS) Foto: VČD

Mohlo by vás zajímat:

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková

V úterý zazní Stabat Mater

V úterý zazní Stabat Mater

K nastudování duchovního díla spojily síly Komorní filharmonie a Konzervatoř Pardubice