Chtějí stromy zachránit

Město Pardubice - 17. 03. 2021
Chtějí stromy zachránit

 

PARDUBICE - Většina vzrostlých lip, které lemují ulici K Vápence, ale překážejí záměru rozšíření ulice v souvislosti s výstavbou dopravního terminálu JIH, by mohla dostat šanci na další růst. Město v současné době hledá způsob, jak stromy, v projektu určené ke skácení, zachránit a přesadit je na vhodnější místo.

„Většina z lip, které jsou součástí aleje, je podle posudku zdravá a perspektivní. V souvislosti s výstavbou terminálu bude třeba ale rozšířit i přístupové komunikace a lípy tomuto záměru vadí, a proto musí být odstraněny. Na popud veřejnosti jsme ještě jednou prověřili projekt stavby, ale lípy na místě, kde rostou, skutečně zůstat nemohou. Přesto se rýsuje možnost, jak je zachránit,“ řekl náměstek primátora zodpovědný za péči o životní prostření Jan Nadrchal. Dodává, že ani jemu není lhostejné, že daní za rozvoj města má být ztráta zhruba dvacítky vzrostlých stromů. „Hledali jsme řešení a oslovili společnost, která tvrdí, že je schopna i takto vzrostlé stromy přesadit na jiné, vhodnější místo. Nyní jednáme o konkrétních podmínkách této akce. Může být finančně náročná, ale je to investice do zeleně, do lepšího životního prostředí, tedy do budoucnosti. Pokud bude projekt přesazení lip úspěšný, může být pro město vodítkem pro další roky a investice,“ uvedl Nadrchal. Některé z přesazovaných stromů by podle něj mohly najít nové stanoviště přímo v řešené lokalitě, jiné na vhodných pozemcích v rámci městského obvodu 5. V současné době nejsou nová místa pro lípy vybrána, zatím ani není jasné, kolik stromů by se tímto způsobem mohlo podařit zachránit. „Po konzultaci s odborníky víme, že by mělo jít zejména o lípy rostoucí podél ulice, blíže k železniční trati. Jejich přesazení ale bude náročné, neboť pod nimi vedou některé inženýrské sítě,“ dodal.

Alej, která má být v rámci stavby z dendrologických, bezpečnostních a technických důvodů z části pokácena, tvoří 30 stromů, převážně lip. Podle posudku Agentury ochrany přírody a krajiny ČR je většina těchto stromů perspektivní, osm by podle posudku mělo být odstraněno kvůli vážným poškozením. Ani záchrana lip ale nezbaví investora povinnosti zajistit náhradní výsadbu a doplnit lokalitu o další zeleň. Projekt počítá s výsadbou 26 nových stromů, se vznikem zhruba 1680 m2 zelených ploch, včetně dvou trvalkových záhonů. U samotného terminálu je počítáno s výsadbou popínavých rostlin, které mají budovu z jižní a západní strany pokrýt do výše 3. nadzemního podlaží, dalšími popínavými rostlinami bude osázen plot mezi ulicí a železnicí. (NaH) Ilustrační foto: INTERNET

 

 

Mohlo by vás zajímat:

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý

Pozor na sobotní omezení

Pozor na sobotní omezení

Pardubický vinařský maraton přinese rozsáhlé změny MHD

Vítaná zodpovědnost

Vítaná zodpovědnost

Obyvatelé Pardubic v loňském roce vytřídili přes 400 tisíc kilogramů elektroodpadu

Posadit se půjde

Posadit se půjde

Ve Studáneckém lese vyroste nový altán