Kol a kolem koloběžek...

Město Pardubice - 18. 03. 2021
Kol a kolem koloběžek...

PARDUBICE - Radnice hledá způsob, jak vylepšit pravidla, která si nastavila s provozovatelem sdílených elektrokoloběžek. V současné době se po městě pohybuje na 150 kusů tohoto dopravního prostředku, často se však stává, že lidé koloběžky zaparkují mimo virtuální stanoviště a odstaví je třeba na chodníku. Jako řešení se nabízejí „pevná“ stanoviště.

Bohužel evidujeme desítky případů, kdy jsou koloběžky odstavené mimo v aplikaci vyznačená parkovací místa. Ačkoli máme s provozovatelem této služby, společností Bolt, podepsané memorandum s jasně stanovenými pravidly provozu, je evidentní, že tato pravidla budou muset být upravena, jelikož stávající systém virtuálních stanovišť se nám neosvědčil,“ informuje náměstek primátora Petr Kvaš. Podle jeho slov se jako řešení nabízí zavedení „pevných“ parkovacích stání. „Místa, kde bude možné koloběžky zaparkovat, budou vizuálně označena, aby bylo jasné, které místo je k odstavení elektrokoloběžek určené. Stav, kdy jsou koloběžky odložené uprostřed chodníku či na trávě podél cyklostezky, je nadále neudržitelný a je potřeba jej řešit,“ doplňuje náměstek Kvaš.

V souvislosti s provozováním sdílených elektrokoloběžek na území Pardubic navíc vedení města oslovila další společnost, což by počet elektrokoloběžek v ulicích ještě navýšilo. „Stávající legislativa městu neumožňuje, aby systém tohoto typu podnikání regulovalo, můžeme si sice s danou firmou vydefinovat nějaká pravidla upravující provoz této služby, jako tomu je v případě sdílených koloběžek od společnosti Bolt, ale už neovlivníme, kolik koloběžek se bude po městě pohybovat. Pokud by každá z firem, která má zájem v Pardubicích sdílené koloběžky nabízet, dala do oběhu zhruba 150 kusů tohoto dopravního prostředku, mohli bychom zaparkované koloběžky potkávat téměř všude,“ dodává náměstek Kvaš, podle kterého bude město nyní jednat s jednotlivými firmami o tom, jaké podmínky by byly pro všechny zúčastněné strany optimální. (iko) Foto: INTERNET



 

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý