Výpadek problémy nepřinesl

Město Pardubice - 23. 03. 2021
Výpadek problémy nepřinesl

PARDUBICE - Město v závěru loňského roku dokončilo modernizaci světelného signalizačního zařízení na křižovatkách, která umožní v reálném čase reagovat na aktuální dopravní situaci. Spolu s obnovou devatenácti signalizačních zařízení se pustilo také do obnovy semaforu, který reguluje pohyb na přechodu u Zelené brány a u kterého modernizace z technických důvodů trvala o něco déle.

Bohužel původní plán na přípojku elektrické energie nebyl z technických důvodů možný, a tak jsme museli ve spolupráci s dodavatelem elektrické energie najít jiné řešení připojení semaforů k novému zdroji elektřiny a až poté bylo možné semafory opět uvést do provozu. Výpadek světelné signalizace na přechodu pro chodce, který propojuje historické centrum a třídu Míru, však nepřinesl výraznější komplikace v dopravě, naopak situace bez spuštěných semaforů byla mnohdy, především z důvodu nižší intenzity dopravy, pro chodce komfortnější,“ podotýká náměstek primátora zodpovědný za dopravu Petr Kvaš, podle jehož slov je pokles dopravy v ulicích města způsobený pandemií koronaviru, dopravní zatížení je nižší o 20 až 30 procent, a to i na těch nejfrekventovanějších komunikacích, jako je právě Sukova třída. „Po plném odzkoušení funkcionality semaforu, který je nově vybaven vlastním řadičem a je v liniové koordinaci s řadičem u křižovatky ulic Jahnova a Karla IV., pečlivě zvážíme, zda by v některých časech mohl být semafor vypnut i nadále, ale pouze do doby, než se doprava po městě navrátí k původním hodnotám,“ doplňuje náměstek Kvaš.

Modernizace světelného signalizačního zařízení přitom tvoří součást projektu Inteligentního řízení dopravy. Křižovatky je nyní možné díky jejich obnově řídit z dopravní ústředny, na dálku upravovat signalizační plány a v reálném čase regulovat aktuální dopravní situaci. Projekt Inteligentního řízení dopravy by měl vyvrcholit zřízením dopravně řídicího a informačního centra, kde se budou scházet veškeré informace o dopravní situaci ve městě. (iko) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií