Hudba z Vilémova kostela

Kultura - 26. 04. 2021
Hudba z Vilémova kostela

 

PARDUBICE - Koronavirus sice posunul hudební vzpomínku na Viléma z Pernštejna, která se nemohla uskutečnit v den 500. výročí od jeho úmrtí, ale nakonec organizátoři Pardubického hudebního jara nabídnou milovníkům hudby i historie Rekviem za Viléma ve streamu přímo z kostela, který Vilém založil, a to v premiéře 29. dubna od 19 hodin. Pustit si ho můžete na odkazu na stránkách www.pardubickehudebnijaro.cz.

 

„Koncert je už natočený, což nebylo zrovna jednoduché zorganizovat. Účinkuje v něm soubor Cappella Mariana s uměleckým vedoucím Vojtěchem Semerádem. Jeho členové se sešli po různých karanténách i s náhradníkem, který musel za nemocného člena přijet až z Vídně. Natáčení mělo krásnou atmosféru malého perštejnského kostela vedle školy bratranců Veverkových v Pardubicích. Jeho akustika nádherně seděla právě této dobové hudbě,“ řekl Roman Línek za organizátory programu 500 let renesance ve východních Čechách.

 

Místo vzpomínkového koncertu na Viléma z Pernštejna je příznačné. Kostel sv. Jana Křtitele byl založen právě tímto význačným šlechticem pro utrakvisty (kališníky), a to na den svatého Václava roku 1510. Jeho součástí byl i špitál pro 5 osob a jednoho opatrovníka. Zároveň zde měli být pochováváni veškeří zemřelí obyvatelé z města i předměstí. Kněz pod obojí při tomto kostele dostal od Viléma z Pernštejna v roce 1520 do užívání dvorec za špitálem.

 

Roku 1532 přenesl Vojtěch z Pernštejna farní kostel k sv. Bartoloměji, protože kostelík sv. Jana Křtitele již nemohl pojmout všechny pardubické vyznavače pod obojí. Dnešní vzhled získal díky dostavbě v letech 1563-1570, kterou provedl místní stavitel Václav Všetečka. Ten je také autorem kostnice, na jejíž základech vyrostla v roce 1788 nová zvonice kostela se třemi zvony včetně jednoho pernštejnského z roku 1506.

 

Kostel má jednu loď, na níž navazuje čtyřboký presbytář se sakristií na severním nároží. Celý areál byl opraven v roce 1881 a znovu restaurován v letech 1938-40. Dodnes se tu dochovalo několik renesančních náhrobků z 16. a 17. století. Více podrobných informací najdete o tomto kostele například na: www.turistika.cz/mista/kostel-sv-jana-krtitele-v-pardubicich/detail

 

Festival Pardubické hudební jaro už druhým rokem přichází o příjem ze vstupenek. Streamuje pouze několik vybraných koncertů a ty musejí být dotovány, u většiny dalších koncertů se jedná o náhradních termínech. „Budeme rádi, když nás příznivci krásné hudby budou chtít v této pro kulturu těžké době podpořit zakoupením virtuální vstupenky. K tomu jsme založili transparentní účet: 297456761/0300, kde uvítáme jakoukoliv pomoc,“ konstatoval umělecký ředitel festivalu Josef Krečmer. (zun) Foto: Pk

Mohlo by vás zajímat:

Letní kino Rebel nově

Letní kino Rebel nově

Miloslav Šmídmajer je připraven navázat na vše pozitivní, co vymyslel a vykonal Jan Motyčka

Na kolonádě i na festivalech

Na kolonádě i na festivalech

Prázdninové koncerty Komorní filharmonie Pardubice

V hudbě život Čechů

V hudbě život Čechů

Festival Zlatá Pecka 2024 oslaví 200 let od narození Bedřicha Smetany

Pohádka na Kunětické hoře

Pohádka na Kunětické hoře

Východočeské divadlo promění dominantu Polabí na Čertův hrad

Vahan Mardirossian šéfdirigentem

Vahan Mardirossian šéfdirigentem

Významná osobnost se ujme svého postu od sezony 2025-2026

Náhradní tvář

Náhradní tvář

Petr Nikl se vrací k malbě v nové výstavě