Dar od Foxconnu našel uplatnění

Město Pardubice - 26. 04. 2021
Dar od Foxconnu našel uplatnění

 

PARDUBICE - Město rozdalo mezi čtyři vybraná školská a zdravotnická zařízení celkem 3000 respirátorů, které obdrželo formou daru od místní společnosti Foxconn. Ochranné prostředky přitom putovaly na ta místa, která nejsou zásobována ochrannými pomůckami ze strany státu, a to navzdory skutečnosti, že i zde musí zaměstnanci a děti dodržovat Ministerstvem zdravotnictví přijatá opatření.

 

 

„Z celkových 3000 respirátorů putovalo 900 do základní umělecké školy v Havlíčkově ulici, stejný počet obdržela také základní umělecká škola v Lonkově ulici, další jsme předali nestátním zdravotnickým zařízením zřizovaným městem, 700 respirátorů získala Lentilka a 500 kusů tohoto ochranného prostředku obdržela organizace Ratolest. Děkuji společnosti Foxconn za adresnou podporu, jelikož pomůžeme přesně v těch zařízeních, která stát v rámci rozdělování ochranných prostředků do školských zařízení opomenul. Další dodávky ochranných prostředků do mateřských a základních škol se sice připravují, a to na základě dat o počtu zaměstnanců, jejichž sběr provádí Ministerstvo školství, tělovýchovy a sportu, ze seznamu bohužel zcela vypadla školská zařízení typu základní umělecké školy, ačkoli Ministerstvo zdravotnictví povolilo výuku v ZUŠkách alespoň v režimu prezenční individuální výuky, kdy se učitel věnuje jednomu žákovi. I v tomto případě však platí povinnost dodržovat nastavená opatření v podobě ochrany dýchacích cest a pravidelného testování na Covid-19,“ informuje náměstek primátora Jakub Rychtecký s tím, že základní umělecké školy musí tyto ochranné prostředky, stejně jako testování zaměstnanců, financovat z provozního příspěvku zřizovatele, tedy statutárního města Pardubice.

 

 

K podobné situaci podle slov náměstka dochází také u zdravotnických organizací, která děti sice navštěvují, ale která nespadají do kategorie škola či školské zařízení. V Pardubicích se tak s absencí zásobování ze strany státu potýkají zmíněné městské příspěvkové organizace Lentilka – integrační školka a rehabilitační centrum a Ratolest – dětská péče a léčebná rehabilitaci. „V těchto zařízeních se přitom jedná o péči podobnou té v mateřských školách. Navíc jde o děti mladší 18 měsíců či s handicapem, které často vyžadují ještě těsnější kontakt se zaměstnanci, než je tomu v případě mateřinek. Jelikož však ani jedno z těchto zařízení není zapsáno v rejstříku škol a školských zařízení, zásobování ochrannými prostředky ze strany státu se na ně též nevztahuje, stejně jako se například na Lentilku nevztahovalo uzavření škol a dětských skupin, jelikož ani mezi tato zařízení Lentilka nepatří. Zajistit si veškeré požadované ochranné prostředky včetně testování je pak pro jednotlivé organizace finančně náročné, protože všechny náklady s tím spojené musí podobně jako ZUŠky zaplatit z provozního příspěvku města,“ dodává náměstek Rychtecký.

 

 

S dodržováním přijatých opatření na území Pardubic se proto rozhodla pomoci společnost Foxconn. „Ve spolupráci s městem se vždy snažíme pomáhat tam, kde je to nejvíce potřeba a naplňujeme tímto naši strategii být dobrým sousedem. Jelikož naše společnost disponuje dostatečnými zásobami těchto ochranných pomůcek, rádi jsme část respirátorů FFP2 do obou pardubických ZUŠek a zdravotnických zařízení Lentilka a Ratolest darovali,“ uvedl za společnost Pavel Kožený, manažer PR a komunikace. (iko) Foto: MĚSTO PARDUBICE (Na snímku předání daru v ZUŠ Lonkova)

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií