Aby nezůstaly stranou

Město Pardubice - 03. 05. 2021
Aby nezůstaly stranou

 

PARDUBICE - Sociální podniky, které působí na území města a jejichž zaměstnanci stejně jako v jiných firmách musejí být pravidelně testováni proti onemocnění Covid-19, nebudou na pokrytí nákladů spojených s testováním samy. Radnice se totiž rozhodla podpořit tyto podniky formou individuálních dotací a rozdělila mezi celkem čtyři subjekty z Programu podpory v sociální a zdravotní oblasti přes 54 tisíc korun.

 

 

Jak totiž udávají nařízení přijatá Vládou ČR, zaměstnanci mohou být přítomni na pracovišti pouze v případě, že v posledních sedmi dnech podstoupili negativní PCR test nebo se mohou prokázat maximálně tři dny starým negativním antigenním testem. „Pro sociální podniky jsou náklady spojené s pořizováním testovacích sad přeci jen znatelným zásahem do už tak omezeného rozpočtu, zejména pokud podnik vykazuje desítky zaměstnanců, což jeho provozní výdaje v souvislosti s testováním zvýší o desetitisíce. Organizace navíc nemají možnost uplatnit tyto náklady, vzniklé na základě mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví, v rámci dotačních výzev vypsaných Ministerstvem práce a sociálních věcí a musí se tak spoléhat samy na sebe. Rada města Pardubic proto odsouhlasila rozdělit mezi celkem čtyři subjekty částku zhruba 54 tisíc, která sociálním podnikům částečně vykompenzuje náklady spojené s pandemií Covid-19 a povinným testováním zaměstnanců,“ informuje náměstek primátora zodpovědný za oblast sociální politiky Jakub Rychtecký, který po diskuzi se sociálními podniky na území města s iniciativou podpory z rezervy Programu podpory v sociální a zdravotní oblasti přišel.

 

 

Městské dotace se dočkají organizace Péče o duševní zdraví – Středisko Výměník, ABC servis Pardubice, CEDR Pardubice a Česká abilympijská asociace, která v Pardubicích provozuje Centrum Kosatec. Tyto organizace zaměstnávají dohromady 154 osob s fyzickým či psychickým handicapem, které právě díky sociálním podnikům našly uplatnění v různých oborech, ať už se jedná o gastronomii či kompletaci a kontrolu kvality, řemeslné, úklidové a údržbové práce. „Každá organizace v rámci své žádosti doložila počet zaměstnanců, dosud prokazatelně vynaložené náklady za pořízení testovacích sad a tři cenové nabídky od různých subjektů či dodavatelů, od kterých by další testovací sady pořizovala v následujícím období,“ dodává náměstek Rychtecký s tím, že rozdělené dotační peníze mají sociálním podnikům pomoci pokrýt náklady spojené s nákupem testovacích sad za období od 1. března až do 30. června letošního roku. (iko) Foto: CENTRUM KOSATEC

 

Mohlo by vás zajímat:

Uspějí v Portugalsku?

Uspějí v Portugalsku?

Památník Zámeček Pardubice je nominován na prestižní muzejní cenu EMYA

Nostalgické linky startují

Nostalgické linky startují

Nedělní akce připomene 70 let provozu trolejbusů na Slovany

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií