Kdo nás ráno budí?

Město Pardubice - 25. 05. 2021
Kdo nás ráno budí?

 

PARDUBICE - Chtěli byste vědět, kterýpak ptáček vás ráno budí svým zpěvem? Je to kos nebo snad slavík? Vydejte se v sobotu 29. května na muzejní ornitologickou vycházku pardubickými parky podél Chrudimky k bývalému vojenskému cvičišti Červeňák a zažijete pozorování a určování ptáků podle zpěvu.

 

 

„Chceme-li slyšet a vidět co nejvyšší počet ptačích druhů, je potřebné si o něco přivstat. Mnoho ptáků je nejvíce aktivních brzy ráno, kdy můžeme i v centru Pardubic zaznamenat v hnízdní době několik desítek druhů opeřených zpěváků,“ zve ornitolog Východočeského muzea Libor Praus a pokračuje: „Na vycházce velmi pravděpodobně uslyšíme a snad i uvidíme například oba druhy našich vrabců, sedmihláska hajního, ledňáčka říčního, obsazené hnízdo čápa bílého, několik druhů strakapoudů, nebo nekorunovaného krále mezi pěvci – slavíka obecného.“

 

 

Sraz je v sobotu 29. 5. v sedm hodin ráno před bránou pardubického zámku, předpokládaný konec ve 12 hodin (s možností odejít dříve). Procházka je dlouhá asi pět kilometrů a je vhodná pro rodiny s dětmi. S sebou se hodí dalekohled a terénní obuv. Za vhodného počasí proběhne ukázka odchytu a kroužkování.

 

 

Vycházka bude probíhat v souladu s aktuálními vládními protiepidemickými opatřeními. Z důvodu omezené kapacity je nutná registrace zájemců přes muzejní web vcm.cz/akce/ranni-ornitologicka-vychazka/ , facebook nebo e-mail praus@vcm.cz . (skp) Foto: VČM (Na snímku sedmihlásek hajní)

 

Mohlo by vás zajímat:

Dukla Sportovní: další krok

Dukla Sportovní: další krok

Rekonstrukce basketbalové haly je na spadnutí

Oživí veřejný prostor

Oživí veřejný prostor

Cestu na zámek bude nově zdobit nadživotní socha koně

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Kdo nesehnal lístky, může na Pernštýňák

Budovu radnice ozdobí na podporu Dynama šály

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Na místě bývalé Telegrafie a Tesly

Univerzita Pardubice letos začne stavět budovu pro Fakultu zdravotnických studií

Sázka je sázka

Sázka je sázka

Hradecká primátorka oblékla pardubický dres

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Radnici navštívili studenti z Tchaj-wanu

Program výměnného pobytu je velmi pestrý