Živý výkon je nejlepší

Kultura - 26. 05. 2021
Živý výkon je nejlepší

 

HOLICE — Již tento víkend se na ZUŠ Karla Malicha uskuteční třetí ročník již tradiční mezinárodní kontrabasové soutěže Františka Černého a Jana Geissela. Mladí kontrabasisté ze ZUŠ i jejich starší kolegové z konzervatoří a akademií budou po dlouhé odmlce soutěžit prezenčně.

 

 

Soutěž se bude konat s redukovanou pětičlennou porotou, zrušena byla též postupová kola. Záštitu nad akcí převzali hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a starosta města Holice Ondřej Výborný.

 

 

Celkem třicet sedm kontrabasistů se sjede již tento víkend do Holic, aby po dlouhé covidové pauze poměřili svůj um před porotou složenou z předních českých i zahraničních kontrabasistů. „Jsem rád, že se můžeme sejít prezenčně. Soutěž jsme z původního březnového termínu dvakrát přesouvali, protože jsme nechtěli jít cestou vyhodnocování nahrávek. Myslíme si, že v tomto případě je živý výkon s nahrávkou nesrovnatelný,“ říká k soutěži její ředitel František Machač.

 

 

Vzhledem k současné epidemické situaci ale soutěž musela dostát určitých změn: soutěžní program je pro všechny soutěžící redukován z původních dvou kol na jedno. To umožní, aby jeli soutěžící hned po výkonu domů, čímž odpadají starosti s jejich ubytováváním. Zrušeny byly též doprovodné akce soutěže, jako například koncert vítězů.

Mladí kontrabasisté budou soutěžit v pěti kategoriích. První tři jsou určeny pro žáky ZUŠ, čtvrtá pro konzervatoristy do 4. ročníku a pátá pro všechny do 30 let. Předsedou mezinárodní poroty bude Miloslav Gajdoš, pedagog kroměřížské konzervatoře a významný skladatel kontrabasového repertoáru.

(JH) Foto: BEDŘICH PRÁCHENSKÝ 

 

Mohlo by vás zajímat:

Kouzelný klarinet

Kouzelný klarinet

Dubnové abonentní koncerty Komorní filharmonie

Pořád jsem to já

Pořád jsem to já

Dojemná hra poprvé na prknech Východočeského divadla

Jeden svět je opět tady

Jeden svět je opět tady

Festival v Divadle 29 vstupuje do světa fikčních filmů a virtuální reality

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Exkluzivně s Jankem Ledeckým

Pirate Swing Band si opět troufne spojit nespojitelné

Festival je připraven

Festival je připraven

Pardubické hudební jaro zahájí příští úterý Gabriela Beňačková

V úterý zazní Stabat Mater

V úterý zazní Stabat Mater

K nastudování duchovního díla spojily síly Komorní filharmonie a Konzervatoř Pardubice